Кметът на София Йорданка Фандъкова. Снимка: Impact Press Group - архив

Заместник-кметовете на София по финанси и по транспорт Дончо Барбалов и Любомир Христов ще бъдат наказани с
предупреждение за уволнение заради скандала с  фирмата "Карат-С", обслужвала линии на градския транспорт.

Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на извънредна пресконференция, на която оповести резултати от проверката за дължимите суми при прекратяване на договора между Центъра за градска мобилност и
превозвача.

Проверката, назначена от Фандъкова, показва, че реално на фирмата са дължими 632 000 лв. за периода от 1 януари до 30 юни 2012 година.

Още по темата

Заради техническа грешка, допусната от служителите на Центъра за градска мобилност при изчислението на лихвите, Столична община е можело да бъде ощетена с 2.6 млн. лева.

Заради грешни изчисления за дължимата на фирмата лихва  заместник-изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Николай Костов ще бъде уволнен.

Ще бъде уволнен и Методи Аврамов, оглавявал дирекцията, заета със сметките.

В края на октомври, когато се разрази скандалът в общината,  представителите на левицата поискаха оставките на  зам.-кметовете по финанси Дончо Барбалов и по транспорт Любомир Христов на заседание на Столичния общински съвет.  Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви тогава, че се чувства подведена.  По думите й цялата документация по случая се съхранява и управлява в Центъра за градска мобилност, откъдето е получена  официалната информация за изчисленията на лихвите.

Днес Фандъкова заяви, че не се съмнява в лоялността на двамата заместник-кметове, но че тяхно задължение е било да проверят данните.

Преписката по направената проверка ще бъде предадена на Прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase