Снимка: Булфото
fallback

Министерството на здравеопазването и Националният център за трансфузионна хематология отправят призив за кръводарители с кръвни групи А и О. Това се налага поради недостиг на кръв и кръвни продукти от тях, съобщават от здравното министерство.

Към момента те не достигат в лечебни заведения в София и в Западна България. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в много здравни заведения, посочиха от пресслужбата.

Желаещите да дарят кръв могат да го направят в София, ул. "Братя Миладинови" 112, всеки делничен ден от 8.00 до 18.30 ч, а събота и неделя - от 9.00 до 15.30 ч., както и в кръвните центрове към УМБАЛ "Света Анна" - София и в многопрофилните болници за активно лечение в Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Лом и Перник.

От Националния център за трансфузионна хематология напомнят на кръводарителите, че минималният срок между две кръводарявания е най-малко 60 дни.

Освен това кръводарителите трябва да са здрави и отпочинали.

При посещение на кръвните центрове те трябва да представят документ за самоличност. Служители от МЗ и Националния център за трансфузионна хематология също ще се включат в акцията по кръводаряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

quiz

преди 11 години

заради тия кръв няма да дам! изпиха ми кръвчицата....

33

!!!!!

преди 11 години

Тези ПР простотии да си ги заврете вие знаете къде. Кой ще направи вместо вас и Дупедатите ви стройна си стема при която Българина да отива да дарява 1-2-3-4 пъти в годината и да знае ИМА ГАРАНТИРАНО ЗА МЕН, но и за другите (анемични, с малко тегло и т.н.) да има.

32

Анонимен

преди 11 години

В Италия съществува такава система-който иска веднъж на 5 години дава кръв доброволно и срещу това той и неговото семейство когато имат нужда получават безплатно.Културно и доброволно решение,ама не в България.

fallback