70% от столичани искат парното им да се отчита всеки месец. Снимка: Булфото

70% от столичани искат месечен отчет на изразходваната от тях топлинна енергия, сочи проучване сред топлофицираните абонати през юли и август в София, представено от асоциация "Активни потребители".

От участвалите в анкетата 34 процента са заявили, че са съгласни монтирането на уреди с дистанционен отчет да е задължително, ако уредите са безплатни. 22 на сто са съгласни безусловно с задължителното монтиране на този вид уреди, а 23 на сто не са съгласни това да стане задължително, защото по този начин не им се дава право на избор.

Всеки пети пък - 21 % от анкетираните, са категорично против монтирането на уреди с дистанционен отчет.

"Това предложение се обмисляше във връзка с новите промени в Закона за енергетиката, но според мен законодателят ще сгреши, ако въведе задължително изискване за ежемесечно отчитане на уредите", заяви Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".

Според него на потребителите трябва да бъде оставено правото на избор и да има съвместимост между отделните уреди, за да може и да се сменят фирмите за топлинно счетоводство, без да се налага подмяна и на топлинните разпределители.

Резултатите от анкетата показват още, че при смяна на уредите за отчитане на топлинната енергия приоритет за потребителите са ниските цени.

Като цяло водещият проблем на потребителите е, че не могат да разберат сметката си. Такъв проблем са посочили 66 на сто от запитаните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase