Фандъкова провери строежа на кръстовището край Телевизионната кула. Снимка: БТА
fallback

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала от общинските съветници да  внесат предложения за промени, за да бъде облекчена процедурата за паркиране в центъра на столицата.

Столичният градоначалник посочи във връзка с готвените протести за промените в паркирането, че е готова да чуе всички възражения на гражданите.

От 1 септември влизат нови правила за паркиране, съгласно които 1 час паркиране в идеалния център ще струва 2 лева, а в широкия център остава цената от 1 лев.

"По отношение на плащанията  - никой не обича да плаща. Въпросът е искаме ли да облекчим центъра от вредните газове, шума и безразборното паркиране на автомобили", запита Фандъкова.

Тя посочи, че другият вариант и алтернативата е да няма "синя зона" и всеки да паркира където си
иска, "но това няма да облекчи нито живеещите, нито пътуващите към центъра".

Тя припомни, че цените са определени от Наредба и това дали цената ще е една или друга – може да се дискутира.

"Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика", посочи столичният кмет.

Фандъкова припомни, че специално е поискала отлагане на промените за паркиране в столичния център преди година, за да може да се открият подземните буферни паркинги и да се пусне вторият лъч на метрото.

Целта е да има алтернатива за повечето хора, които да могат да оставят автомобилите си извън платената зона, за да си свършат работата в центъра, коментира столичният градоначалник.

Dnes.bg припомня, че столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Oще по темата

Фандъкова коментира проблема с паркирането докато инспектира строителството на кръстовището на две нива при телевизионната кула, което по думите й трябва да бъде готово до края на ноември.

"За мен е най-важно да пуснем движението в максимално кратки срокове", посочи тя.

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов посочи, че с пускането на кръстовището на две нива при телевизионната кула с около пет пъти ще се намали времето за преминаване на автомобилите през него.

По думите му "сега замерванията показвали, че на кръстовището престоят на автомобилите е между осем и десет минути в пиковите часове, а след изграждането на съоръжението ще се преминава до две минути".

"Изграждането на кръстовището ще има положителен ефект за екологията и за качеството на въздуха, както и за нивата на шум в този район", коментира Христов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

143

УАСП

преди 11 години

ПЪРВО ОБЩИНАРИТЕ ДА СЕ ОБЛЕКЧАТ, ЧЕ ДА НЕ ВЗЕМАТ ДА СЕ ИЗПОНАСЕРАТ ОТ ТОЛКОВА ЛАПАНЕ ЧЕ ЩЕ ВМИРИШИМ СТОЛИЦАТА А СЛЕД ТОВА И ПРОЦЕДУРАТА И И ВСИЧКИ СА ЩАСТЛИВИ...

142

Софиянец

преди 11 години

Браво Паркинги и гаражи, строители на нова България. Смях в залата, а защо не кажете истината и не кажете колко паркинга и парко места ви препоръчват същите тези хора? Или докладът който общината плати, да не би да е по-различен, препоръчано е нам си колко хиляди паркоместа в централната градска част. Но то на кухи *** от паяци и скоби /защото гаражи няма/ парко място ще рече кофата с боята! Смехотворни твърдения, но не те хората сами ви се чудят и се маят като кацнат - ами ние какво говорим, а те в София какво правят?! ГРАД ПАРКИНГ!!!Лесно е да си говорим празни приказки и половин истини, но то както казах вече всеки втори го вижда сам, както и в Общината. Скоро идва смяна на караула, спокойно, а всички знаем как се сменя караула в Паяци и скоби - много пари, много мъка, пък да видим кой крив и кой прав тогава и на кой му стиска дупето!

141

Анонимен

преди 11 години

Мтел имат 10 служебни абонамента на жълти павета,а това дори не им е централата!

fallback