Паметникът пред НДК все още е опасен. Снимка: Булфото
fallback

Паметникът на НДК продължава да бъде опасен и каквото и решение да се вземе за съдбата му, то минава през отстраняване на всички опасни елементи, което изисква време и средства, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й сега започва вторият етап от демонтажа на опасни елементи по монумента. Ще се отстраняват металните елементи, част от останалата конструкция, а последно остават скулптурите и част от конструкцията.

"След като приключи този етап, отново ще чуем мнението на хората. При всяко решение, което засяга паметници, трябва внимателно да се обсъжда", предупреди Фандъкова.

От тази седмица започна премахването на стърчащите метални части над знамето и 12 стоманобетонови блока от монумента "1300 години България".

Разрушаването на паметника ще струва над 70 000 лв. вместо първоначално предвидените 90 000, обясни преди ден главният архитект на столицата Петър Диков. В договора с фирмата, която ще демонтира конструкцията, е заложено, че металът, който бъде свален, ще бъде предаден на вторични суровини, като средствата ще влязат в общинския бюджет, уточни Диков

Същевременно при свое посещение в Банкя кметът на столицата Йорданка Фандъкова отчете, че постепенно проблемът с липсата на места в детските градини се решава.

По думите й строителството на нови градини продължава, като до края на годината трябва да бъдат готови още 4.

"Ако преди няколко години, когато ние започнахме работа, някой си беше направил труда не да строи детски градини, а поне да ремонтира тези, които имаха нужда – ние сме дали около 100 милиона лева само за ремонт и реконструкции, тогава този проблем нямаше да го има", коментира Фандъкова.

Тя подчерта, че основното усилие на общината е да се обхванат децата от 5-годишна възраст, които са заявили желание.

"В училищата отворихме и изградихме над 30 нови групи, изцяло отговарящи на изискванията за деца на пет години”, каза още Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Софиянец

преди 11 години

От столична община едно нещо не направиха като хората, паметника дори нямат сила да го махнат, а по-грозно чудо няма никъде по света. Подлезите ги окепазиха, махат мрамор и гранит и слагат евтини плочки 5-о качество от Турция. бул. Витоша го превърнаха в чалга дискотека, то да те е страх да минеш вечер от пияни дегредати, а музиката дъни все едно е първа линия на Сл. Бряг. Чужденците гледат и се чудят какво се случва но на никой от общината не му пука. Комунистическа идилия, жалко за децата ни!

36

Възмутен

преди 11 години

Така махнаха и мавзолея е сега има 1 *** с кафе където пържи риба и кебапчета усмърдява цялата градинка на пържено и пикаят вечер по храстите много яко!!!А който не си уважава историята няма бъдеще!!!P.S. Кое е комунизъма 1300г България или фразите на Левски и Ботев а неразумни люде

35

Анонимен

преди 11 години

Тази структура е най-великолепната бъдеща изкуствена стена за катерене!

fallback