Два хеликоптера участват в гасенето на пожара, възникнал в резервата "Бистришко бранище" на Витоша. Снимка: БТА

Студентите от Националната спортна академия ще се хвърлят утре в пожара, бушуващ в резервата "Бистришко бранище" на Витоша.

Още по темата

В това е уверил вътрешния министър Цветан Цветанов ректорът на НСА „Васил Левски“  проф. Пенчо Гешев.

Хижа „Физкултурник”, където се провежда обучението по ски, алпинизъм и туризъм, се намира в близост до района на пожара.

Ръководителите от академията и техните възпитаници са заявили готовност 50 души от тях да се включат като доброволци, заедно със силите на пожарната.

„Студентите ще участват в погасяването на пожара. Установена е връзка с Кризисния щаб. Има готовност студентите да бъдат включени към останалите сили, които гасят огъня“, заяви Цветанов пред Фокус.

До здрачаване повече от 80 души работиха по ограничаването на пожара в резервата.

Утре отново ще се включат доброволческите екипи, уточниха от дирекцията. Двата вертолета, които участват в гасенето, извършиха над 30 водохвърляния.

Цветанов успокои, че няма опасност за населението по селата в полите на Витоша. Той, заедно с министъра на земеделието Мирослав Найденов, кмета на столицата Йорданка Фандъкова и главен комисар Николай Николов бяха на място на събитията.

Причините за възникването на пожара на настоящия етап все още не са ясни.

Стихията се вихри в района на „ветрилно петно“, където е повалената вследствие на бурята от 22-и май 2001 г. смърчова гора.


Резерватът „Бистришко бранище“ е един от най-старите в България и се намира. Простира се на около 1060 хектара и е създаден с цел опазване на вековна смърчова гора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase