Дружеството призовава потребителите да си плащат сметките. Снимка: Булфото

"Топлофикация София" няма да допусне спирането на топлата вода на абонатите си от 2 юли, се казва в съобщение от дружеството.

По-рано днес шефът на Булгаргаз Димитър Гогов каза, че ако "Топлофикация София" не погаси повече от половината си задължения към газовото дружество, които според него са около 150 млн. лв., Булгаргаз ще прекрати подаването на синьо гориво.

Още по темата

Часове по-късно от "Топлофикация София" обявиха, че ще продължат да покрива регулярно задълженията си за природен газ.

В съобщение до медиите се посочва, че за миналите два отоплителни сезона дружеството има 141 млн. лв. неплатени задължения за консумиран газ.

От столичната топлофикация припомнят, че заплащат консумирания природен газ авансово, а събират дължимите от клиентите си суми до два месеца след като те са получили месечните си фактури. Това е причината за натрупването на близо 70 млн. лв. нови задължения за природен газ през миналия вече отоплителен сезон.

От "Топлофикация София" се обръщат към абонатите си с призив за своевременно заплащане на сметките им за топлоенергия. Това ще помогне да се гарантира подаването на топла вода към софиянци. Към момента задълженията на абонатите са 274 млн. лв, се посочва още в съобщението.

От началото на годината до днес Булгаргаз е фактурирал 331 млн. лв. за потребен природен газ, от които компанията вече е превела 328 млн. лв. текущи задължения, близо 13 млн. лв. стари задължения и 2 млн. лв. за последните два дни или общо 342 млн. лв.

Допълнително "Топлофикация София" има да получава забавени плащания от Националната електрическа компания в размер на 15 млн. лв, които по силата на тристранно споразумение се превеждат директно на Булгаргаз.

Паралелно с текущите плащания Топлофикация успява да покрие и стари задължения, като от 2011 г. насам по направения погасителен план те са редуцирани от 85 млн. лв. на 44 млн. лв. От дружеството припомнят, че за миналата година са превели на "Булгаргаз" 506 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase