Димитър Гогов. Снимка: архив Булфото

Клиентите на "Топлофикация-София" може да останат без топла вода от юли, ако дружеството не плати натрупаните си задължения към "Булгаргаз", категоричен е изпълнителният директор на газовия доставчик Димитър Гогов.

По думите му столичната топлофикация дължи около 150 млн. лева и това я превръща в най-големия длъжник на обществения газов доставчик.

"Ако до 2 юли следобед "Топлофикация-София" не заплати заявеното си количество газ, за нас заявката е нулева и няма да подаваме газ", предупреди днес Гогов.

На "Топлофикация-София" вече е изпратено предупредително писмо, че е възможно спиране на подаването на газ, но отговор няма, посочи той.

"Как "Топлофикация" извършва дейността си, не мога да отговоря", каза Гогов. Според него дружеството може да използва друго гориво за подгряване – мазут, например.

Директорът на "Булгаргаз" не уточни обаче точната сума, която ще трябва да плати отоплителното дружество, за да продължат газовите доставки.

Той спомена само, че задължението към тях трябва да намалее драстично.

По думите на Гогов, ако "Топлофикация-София" не осигури на "Булгаргаз" необходимия паричен поток, дружеството не би могло да се разплати с доставчиците си за купуването на природен газ.

В момента по сметките на "Булгаргаз" нямало достатъчно средства за закупуване на долари за разплащане на природния газ от доставчиците до 12 юли.

Според Гогов теоретично е възможно още от първите дни на юли дружеството да изпадне в несъстоятелност, но "Булгаргаз" разполага и с договорената кредитна линия, която досега не е използвана.

Освен столичната топлофикация на Булгаргаз дължат суми още "Топлофикация Плевен" - 6 млн. лв. , "Топлофикация Бургас" – 8,7 млн. лв. и "Топлофикация Враца" - 700 000 лв.

Общо задълженията към доставчика са 165 900 000 лв. Димитър Гогов отбеляза, че останалите клиенти на "Булгаргаз" имат много по-малки неизплатени задължения и за пренебрежимо малки просрочия в сравнение с топлофикациите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase