Ремонтът започва тази година. Снимка: архив Булфото

През тази година ще се реконструира цялата пешеходна зона по бул. "Витоша", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Градоначалникът посочи, че предстои да се обяви процедура за избор на изпълнител на пешеходната зона по търговската улица между ул. "Неофит Рилски" и ул. "Алабин".

В нея ще има две водни съоръжения, но от проекта са премахнати обществената тоалетна и подземният паркинг поради протестите на живеещите и собствениците на обекти в района.

Според изчисленията индикативната стойност на проекта за рехабилитация на пешеходната зона ще е около три милиона лева, а участъкът между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Неофит Рилски" се ремонтира от изпълнителя на проекта на втория лъч на метрото в този участък.

Фандъкова беше в Борисовата градина, за да разгледа новата техника, купена от общинското предприятие "Паркове и градини". Миналата година то беше създадено с решение на Общинския съвет, а по-късно бяха гласувани и един милион лева за покупката на техника за работата му.

Още по темата

В момента предприятието разполага с над 20 специализирани машини.

Общинското предприятие е купило два камиона за извозването на отпадъци, а новите два трактора, които са доставени, могат да почистват сняг и да смилат премахнатите сухи и стърчащи клони.

Общинското предприятие поддържа сега Борисовата градина и Южния парк, припомни Фандъкова.

По думите й през следващата година на "Паркове и градини" ще се възложи поддържането на градината пред НДК и пешеходната зона на бул. "Витоша".

По думите на кмета вече е приключена работата по проекта за цялостната реконструкция на Борисовата градина, като в него се предвижда реконструкция на настилките, поливната система, ВиК-мрежата, парковите архитектурни пространства - алпинеуми, езера, розаруими, детски площадки, парково обзавеждане.

През тази година ще бъде изградено алейното осветление и видеонаблюдението, като ремонтът ще започне през юни. В централната част на парка ще бъдат поставени фенери с ретро-вид, които ще са общо 380 и ще бъдат разположени върху 290 стълба.

Още 100 улични осветителни тела ще има по страничните алеи на парка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase