Снимка: архив, Булфото
fallback

80% от търговците на пазара за плодове и зеленчуци на улица „Граф Игнатиев” в София са хванати в нарушения при проверка, съобщиха от столичната НАП.

От всичките 25 сергии само четири са останали непроверени от съвместните екипи на столичната НАП, Агенцията по безопасност на храните, Столичния инспекторат и Общинска полиция. За да избегнат проверката, наемателите на четири сергии са зарязали стоката си и се скрили.

Търговците ще трябва да се явят в НАП, а обектите им ще бъдат подложени на обстойна проверка допълнително.

Акцията е приключила със 17 акта за установени нарушения, като пет от тях са констатирани само в един от обектите.

Оказа се, че четирима търговци изобщо нямат касови апарати, а един не е осъществил дистанционна връзка на фискалното си устройство с НАП.

Масово не се издават касови бележки за направените продажби. В някои обекти е установен укрит оборот от порядъка на 1000-2000 лева. Установена е и липса на документи за произход на продаваните стоки. Едно от често използваните обяснения от търговците в такива случаи е, че са производители на селскостопанска продукция. В същото време те предлагат богат асортимент от салати, краставици, тиквички, ягоди, череши, мед, които няма как да са отгледани само от тях.

Засечени са и нарушения на осигурителното законодателство - неподаване към НАП на декларации за осигурените лица, нередовно внасяне на осигуровки. Инспекторите попаднаха на търговец, който до момента изобщо не е плащал никакви осигуровки.

Причина за хайката на столичния пазар са множеството сигнали от граждани за нарушения на търговците от пазара.

"За никого не е тайна, че на специализираните тържища и пазари в София се извършват много данъчни, осигурителни и трудови нарушения. Обединяваме усилията на контролните органи за да сме по-ефективни. От проверките очакваме не само фискален, но и превантивен ефект", каза по повод проверката Бойко Атанасов, директор на НАП София.

От НАП напомнят, че сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават на телефона на Информационния център на приходната агенция – 0700018700 на цената на градски разговор за цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 11 години

На нито един пазар в София не се издавт касави бележки. Що не правят редовни проверки...хе-хееее ще се препълни хазната!

50

Свирка ЕАД

преди 11 години

Ние от околовръстното вече редовно издаваме касови бележки! Всичките сме свързани с НАП, ДАП и ТРАП!

49

Доматко

преди 11 години

Този пазар на ул. "Граф Игнатиев" съществува от много години. За първи път някое ведомство-НАП се осмели да направи проверка и установи нарушения. Това не са търговци-това са наместници на мутрите- ***, които са прекупвачи на продукцията на нещастните производители. Предлагам този пазар да бъде предоставен само и единствено на производителите-така цените ще бъдат приемливи и няма да ни лъжат псевдотърговците.

fallback