Кръстовище на две нива ще свързва бул. "Акад. Ив.Евст. Гешов" и ул. "Св. Георги Софийски". Снимка: Булфото

Около 120 ще са дърветата, които ще бъдат изсечени заради строителството на кръстовището на две нива между бул. "Акад. Ив.Евст. Гешов" и ул. "Св. Георги Софийски" в столицата.

Това стана ясно по време на заседанието на комисията по околна среда на Столичния общински съвет.

Кръстовището е част от проекта за изграждане на съоръжения на две нива в София. То трябва да отведе трафика от сегашния пробив на бул. "Акад. Ив. Евст. Гешов" в посока към бул. "България" в подземно ниво до ул. "Урвич".

Сегашните наземни платна на едноименния булевард пък ще станат локални.

Заради изграждането на кръстовището, за което общината изтегли заем от Европейската инвестиционна банка, ще бъдат изсечени 117 дървета.

Общо 11 дървета и 35 храсти ще бъдат преместени заради строителството, а след приключването му ще бъдат засадени 49 дървета като компенсация за отсечените.

До този обект предстои изграждането на още едно кръстовище на две нива, което ще е на бул. "България" и бул. "П. Ю. Тодоров".

Същевременно стана ясно, че собственик на терен до Южния парк може да бъде глобен с до 50 хиляди лева заради изсечени дървета.

След сигнал на граждански организации в края на март е направена проверка на място и е констатирано, че собственикът на терена - "Марик" ЕООД, е изсякъл без разрешение и съгласуване 30 дървета.

Въпреки че дърветата са се намирали в частния терен, преди изсичането им е било необходимо това да се съгласува, поясниха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase