Мобилни роми завладяват София. Снимка: архив Булфото
fallback

Столичната полиция отчете увеличаване на лицата от ромски произход, които пристигат в София от Северозападна България.

В аналите на МВР е записано, че ромите се самонастаняват в изоставени сгради или изграждат незаконни биваци, а и често променят местопребиваванията си.

"Те проявават мобилност, която им позволява извършването на престъпления на територията на целия град", коментира комисар Валери Йорданов, директор на СДВР.

Той, заедно с началника на Столичната пожарна Огнян Методиев, областния управител Данаил Кирилов и градския прокурор Николай Кокинов, участваха в заседанието на Общинския съвет, посветено на обществения ред и сигурността в София.

Днес местните комисии по обществен ред и сигурност в столичните райони са поставили пред полицията въпроси за криминогенната обстановка в зоните с компактно ромско население.

Това са главно кварталите "Орландовци", "Христо Ботев", "Факултета" и "Филиповци", където освен трайно живеещите, има и голям приток на хора от страната, които живеят в тези зони без адресна регистрация.

В отговора си шефът на СДВР обяви, че криминогенната обстановка в столицата за изминалата 2011 г. е по-добра, в сравнение с тази през 2010-та. Все пак Валери Йорданов уточни, че се отчита увеличаване на престъпността под
18-годишна възраст.

Увеличават се и домовите кражби, кражбите от търговски обекти, на оръжие и боеприпаси, палежи, разпространение на наркотици.

"Няма скрита престъпност", убеден е шефът на СДВР. Думите му бяха предизвикани от упреци на съветници, че броят на регистрираните престъпления намалява заради отказа на полицията да регистрира оплаквания.

Валери Йорданов заяви, че е съгласен с думите на общинарите, че не достигат полицейските служители в София. Недостигът от униформени по думите му е 800 души.

В отчета на полицията е посочено още, че "Студентски град" е едно от местата, където има трудности да се осигури обществения ред.

Затова от МВР настояват СОС да одобри промяна в организацията на движението по ул. "Атанас Манчев", където е съсредоточен най-голям брой увеселителни заведения.

Полицията иска още да се ограничи работното време на дискотеките, както и да се възстанови уличното осветеление в целия жилищен комплекс.

"Ако искаме студентите в "Студентски град" да имат условия за учене, трябва да сме по-ангажирани. Не трябва да следваме кампанийността, а да работим последователно", посочи още Валери Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

123

преди 12 години

Ти пък кога си бил точно в Ню-Йорк? Там има повече народ от всички български градове взети заедно!! Само Бруклин и Куийнс са 5 миниона ..

112

край

преди 12 години

Братя българи нещата са много зле. Загубили сме инстинкт за съхранение на нацията. *** ще ни превземат. Без да късаме територия от родината няма да се реши проблема. Даваме им видинска област за държава слагаме българска стена там. Не поискаме ли разделение скоро те нас ще ни заградят в пернишко. Помнете ми думата там ще е последната българска твърдина. Само там българщината е първично силна и витална. винкело лекувациганията.

111

ФАШИСТ

преди 12 години

до Jet Li -Човек без род и РОДИНА е като дърво без корени , дървото съхне и изгнива и помен няма от него. КОГАТО ВИДИШ ЗОР в чужбина, НЕ ! НЕ ! НЕ и НЕ !!! Не се завръщай в БЪЛГАРИЯ !Ние БЪЛГАРИТЕ ще запазим и РОДА СИ и ДЪРЖАВАТА СИ от *** , кучета и всякаква "***" но , като теб , не ни трябват ! БЯГАЙ ПРИ ИНДИАНЦИТЕ !

fallback