Прошко Прошков. Снимка: архив Булфото

Прошко Прошков е подал оставка като член на Националното ръковдство на ДСБ, съобщиха от екипа му.

Прошков беше кандидат за кмет на София на последните местни избори, а преди това беше кмет на столичния район Лозенец. В момента той е общински съветник.

На утрешното отчетно-изборно събрание столичната структура на тъмносините ще избере свой председател, съвет на председателя и изборен щаб. В момента председател на софийското ДСБ е Атанас Атанасов.

С подадената молба искам да предизвикам дискусия за реалното положение, в което се намираме като политическа сила, заяви за БТА Прошков, Той добави, че партийната политика, водена в момента, го кара да е редови член на ДСБ, а не част от ръководството.

По думите му ръководството на партията се е задълбочило в "апаратни игри", вместо да прецени реално защо партията върви надолу като изборни резултати. "Започнахме преговори за коалиция със СДС, но тя би имала успех, ако не е коалиция на страха и отчаянието. Хората не искат да гласуват за субекти, които просто оцеляват", каза още Прошков. Според него това демобилизира и младежите, които са симпатизанти на партията.

Прошков каза още, че партийният анализ на изборните резултати не е съвсем реалистичен. "След последните местни избори обявихме, че сме повторили резултатите, но при странни местни коалиции това не може да е измерител за реалното ни състояние. В София сме на трето място, а в останалите градове - шести", посочи още общинският съветник от ДСБ.

Прошков, който беше кандидат за кмет на София от "Синята коалиция" на последните местни избори заяви още, че ДСБ не си дава реално сметка, защо и в последните избори върви само надолу. "Не е само мое мнение, а и на други партийни членове, че каузата ни в последните години е да прескочим четирите процента. Казваме на хората - гласувайте за нас - трябва да сме в парламента, за да има за кого да гласувате - това е параграф 22", допълни още той.

По думите му позицията, която има относно анализите и подхода на партията, е споделяна от него многократно на партийни форуми. Прошков бе категоричен, че ще се отдаде на работата си като общински съветник в София, а не като партиен ръководител, защото смята, че ще е полезен в това.

Неофициално в редиците на ДСБ се говори, че на Прошко Прошков му е предложена висока позиция от правителството. Засега не става ясно каква длъжност са му предложили от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase