Снимка: архив, Булфото

Инсталирането на фотоволтаични (слънчеви) панели върху покриви на големи сгради в столицата би трябвало да върви паралелно със санирането на сградите. Това заяви по време на дискусия за енергийната инфраструктура в София главният архитект на града Петър Диков, цитиран от БТА.

Той посочи, че в София има 350 хил. покривни площи на общински училища и детски градини, а също и около 2 млн. кв. метра покриви на жилищни панелни сгради, на които би могло да се инсталират фотоволтаици.

Сега е времето да се предприемат действия за подобряване на енергийните мрежи, защото засега има успокояване на инвестициите в строителство в София, отбеляза Петър Диков.

По думите му, това е временно и когато кризата отмине и започне отново да се развива строителството, инфраструктурата трябва да е готова да го посрещне.

Той посочи, че повечето електроенергийни съоръжения в столицата са на възраст над 30 години при експлоатационен срок от 30 години.

През последните години прогресивно се увеличава броят на авариите, както и времето за отстраняване на повредите.

Ако не бъдат взети спешни мерки за подобряване на състоянието на критичната електроенергийна инфраструктура, тенденцията ще се задълбочава, беше отчетено по време на дискусията.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase