Снимка: архив, Булфото

Да има и нощна синя зона само пред заведения в центъра на София, ще предложи председателят на транспортната комисия на Столичния общински съвет Радослав Тошев.

По думите му синята зона ще може да се обособи на десет места в центъра, сред които пл. "Народно събрание", бул. "Ген. М. Д.  Скобелев", ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Ген. Гурко".

Паркирането не трябва да се ограничава само в два или четири часа, но цената трябва да е два лева на час, смята Тошев.

Като аргумент той посочи, че и в момента заведения в центъра на София си позволяват да събират незаконно такси за паркиране от общинските площи, каквито са улиците в града. Работното време на този тип зона за паркиране трябва да е от 22.00 до 4.00 ч., посочи още общинският съветник.

Преди ден стана ясно, че най-вероятно от лятото „синя зона“ в София ще има и в събота. Таксата за идеалния център ще се събира от 8 до 14 часа в почивния ден. Промените все още се обсъждат столичните общинари, все още не е ясно и какви ще са цените.

Общинските съветници от транспортната комисия на съвета днес се запознаха с предложения от консултанта "Мот Макдоналд"  генерален план за организацията на движението в София.

Според него от 17 на 30% са се увеличили пътуванията с автомобили в последните години, а 20% е увеличението на продължителността на пътуване с автомобили и 10% - с обществен транспорт.

Само 1% от пътуващите в София ползват велосипед за придвижването си, а 11% вървят главно пеш. Според консултанта трябва да се въведат нови условия за обособяването на бус-ленти по булевардите.

Като пример те дадоха условията за това в Лондон, където по пътните платна трябва да минават минимум 15 автобуса на час, да са най-малко с размер десет метра в едната посока, както и превозваните пътници да са  между 1200 и 1600 души.

Сред предлаганите нови булеварди за бус ленти са "България", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Цар Освободител", посочва БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase