Адвокат Николай Велков. Снимка: Булфото

Адвокат Николай Велков, който преди две години бе задържан при акция "Октопод", днес е арестуван в момент на предаване на пари, които искал от Кирил Кирилов, известен още като Киро Японеца.

Исканата сума е 20 000 лева, обяви пред "Фокус" главен комисар Станимир Флоров, директор на ГДБОП.

"Надяваме си, че ще имаме достатъчно доказателства за това, че задържаното лице е оказвало натиск и насилствено е искало пари от г-н Кирилов", допълни Флоров.

По думите му парите били искани, "за да оправят взаимоотношенията си и да не минават през съда".

По неофициална информация Николай Велков е поискал парите от Киро Японеца, за да оттегли жалба срещу него, която беше подал в районната прокуратура в София.

Велков се беше оплакал, че Кирилов му е нанесъл побой. 

От своя страна пък  Кирилов подал сигнал в прокуратурата за това, че е изнудван и така тази сутрин Велков е задържан с белязани 20 хил. лв. 

В края на ноември адвокат Велков се появи с посинено око, счупен нос и подпухнало лице и обяви по Канал 3, че е пребит от ромския бос Киро Японеца.

Тогава юристът разказа, че с Японеца се видели в заведение. Поздравил го, след което ромският бос нанесъл две крошета в лицето му.

Според Велков по време на боя Японеца му казал: "Ти ли ще се правиш на мафиот, бе!"

Арестът на Николай Велков стана няколко часа, след като адвокатът даде пресконференция на тема: "Корпоративна банка и връзката й със службите за сигурност или кой е истинският "Октопод". 

Водещ на брифинга беше зам.-главният редактор на в. "Галерия" Явор Дачков. Велков обяви, че шефът на Корпоративна банка Цветан Василев е поръчал той да бъде обвинен и осъден, като за целта вече били осигурени конкретни прокурор и съдия, а медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски платил шестцифрена сума. 

Преди близо две години адвокат Николай Велков беше арестуван при операция "Октопод", по която бе задържан и Алексей Петров – Трактора.

Още по темата
 

Впоследствие прокуратурата сне всички повдигнати срещу него обвинения, а Велков бе пуснат от съда срещу гаранция от 20 000 лева гаранция.

На последните избори юристът бе кандидат за кмет на Пазарджик, издигнат от РЗС.

Николай Велков е 44-годишен. Роден е в Монтана, но дълги години живее в столицата. Завършил е право и банково дело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase