Снимка: архив, Булфото
fallback

От Миглена Иванова, Investor.bg

От „Витоша ски“ изобщо не са подавали за одобрение устройствен план на вече съществуващите съоръжения, а само на проекта им за нова ски зона, който беше атакуван от еколози, заяви за Investor.bg директорът на природен парк „Витоша“ Тома Белев.

Тома Белев посочи още, че новият закон за горите е доста либерален и дори е получил критики за това. „Стига да имат желание, от „Витоша ски“ могат да сключат всякакви договори. Законът влезе в сила от април, оттогава досега те имаха няколко месеца да направят нещо, още повече, че досега са ползвали същите тези територии като писти“, коментира Белев.

Той допълни, че всички ски съоръжения на Витоша са минали успешно държавен технически преглед в края на декември миналата година и тази година им предстои нов такъв.

Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани“ коментира, че заплахите за спиране на работа на ски съоръженията на Витоша са манипулация и вероятно имат връзка с нереализирания грандиозен проект за нова ски зона над София. „Териториите са ползвани и досега от фирмата. Вместо да развиват това, което съществува, те искат да правят ново строителство“, каза Ковачев.

Това не е първият случай, в който „Витоша ски“ заплашва, че няма да пусне съоръженията за зимния сезон. Подобен случай имаше и през 2009 г., когато от министерството на околната среда върнаха за преразглеждане оценката за въздействие върху околната среда. Тогава от дружеството заявиха, че не е изключено съоръженията да не работят за зимния сезон.

Оценката за въздействието върху околната среда на проекта беше отхвърлена от еко министерството и върната за преразглеждане от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в София още в края на 2009 г. под натиска на еколози. В началото на тази година еко министерството потвърди решението си въпреки съдебното решение в полза на проекта за нова ски зона.

От Изпълнителната агенция по горите обаче смятат, че трудности има и те са породени от „необходимостта от съобразяване с различни закони“ - за горите, за държавната собственост, за устройството на територията, за защитените територии, за биологичното разнообразие, както и за устройството и застрояването на Столична община.
 
От пресцентъра на агенцията посочват, че законът за горите е рестриктивен по отношение на стълбове, лифтове и влекове, за изграждането на които е необходимо промяна на предназначението на терените. Това би могло да стане при наличие на общ устройствен план на София, посочват от агенцията.
 
Трябва да има влязъл в сила подробен устройствен план, който да не противоречи на плана за управление на Природен парк "Витоша", за да се учреди сервитут, допълват от агенцията.

 

Изпълнителният директор на „Витоша ски“ АД Костадин Костадинов така и не отговори на позвъняванията на мобилния му телефон, за да направи коментар.

Още новини за сектора на недвижимите имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 12 години

Абе много захлупени хора има тук.Хората са го измислили този курорт когато на Цеко Минев са му сменяли памперсите за тази планина, ТОЛКОВА. Ако са можели и е било природосъобразно са щяли да направят писти до Симеоново не мислите ли? И сняг е имало пари също и възможности най вероятно, просто това е капацитета на планината и всички трябва да се примирим с това. Ако на тази планина работеха както трябва всички съоражения и писти всичко щеше да е прекрасно, уви не е така....

33

Анонимен

преди 12 години

Никой не може да "вземе Витоша".Витошаски искат да направят на Алеко това, което стана на долна станция на кабивковия - манастири, царски села, холидей инн, огради, бетон, а в замяна да подменят две въжени съоръжения и да увеличат цената. Но това няма да стане, така че да се хващат на работа и да подменят Романски и Лалетата. Друго не ни трябва. Като не могат да си вършат работата да се махат. За времето през което стопанисват не са направили нищо за да подобрят условиятя за каране и возене.

32

juji

преди 12 години

vitosha ski zapo4na operacia shmenti- kapeli - cqlo lqto im raboteha liftovete, sega re6iha da gi spirat.....trqbva nai-nakraia da im se otneme vazmojnostta da ma4kat i lajat sofianci...

fallback