Снимка: Архив Булфото

Столична община започва да разработва критерии за ново презониране на София, заяви новият заместник-кмет по финансите Дончо Барбалов пред БНР.

„След края на работата ѝ ще има широка обществена дискусия за промяна, която да е приемлива и разбираема за хората“, обясни той.

„Най-важното е да сме реалистични – както в приходите, така и в разходите“, заяви Барбалов и допълни, че общината ще продължи досегашната си политика.

Той обясни, че в момента се работи по оптимизация на събираемостта на данъците и таксите в общината.

“Ще продължим и проверките на базите данни по имотните декларации. Искаме да подобрим и качеството на услугата – по-лесен достъп и по-лесно плащане на данъците и таксите”, продължи Дончо Барбалов.

По думите му в събираемостта на старите вземания се е увеличила с 21% за октомври.

„Разходите за издръжка на администрацията са по-малки от събраните данъци и такси, това ще се опитаме да го запазим“, поясни той.

Още по темата

В момента Столичната община работи по 25 проекта за 1,300 млрд. лв., но за приходи няма да се разчита на евросредства, коментира приходите Барбалов. 

„Капиталовата програма е много важна кризисна мярка. През тази година само проектът на метрото е създал допълнителна заетост на 2500-3000 души. Ще се опитаме да продължим в тази посока“, обясни новият зам.-кмет по финансите на София.

Не на последно място Барбалов поясни, че новите районни кметове ще бъдат равнопоставени относно новите проекти.

“Не бива да се очакват резки промени в начина, по който се разпределят средствата”, заяви той.

Днес ще стане ясно кои ще бъдат тези управници. Кметът Йорданка Фандъкова ще представи предложенията си за районни кметове. Още след изборите, тя съобщи, че ще подмени половината от тях с партийни кандидатури.

Предложенията на Фандъкова ще бъдат гласувани от общинския съвет в понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase