Снимка: Булфото

Европейската комисия спря завеждането на наказателно дело срещу България заради проблемите със софийския боклук, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Делото е по наказателната процедура за неправилно прилагане на европейското законодателство при управлението на отпадъците в София. Процедурата стартира през 2007 г., а тогава ЕК изтъкна, че липсата на система и инсталации за преработка и съхранение на битовите отпадъци представляват сериозен риск за човешкото здраве и околната среда

Сега от екоминистерството изтъкват, че решението на Брюксел да прекрати делото е заради напредъка в подготовката на втория етап на проекта за отпадъците на столицата, както и изпълнението на дейностите, включени в първата фаза.

Строителството на депото вече започна, а общината обяви и търга за двете компостиращи инсталации.

До края на октомври страната ни ще изпрати в Брюксел проектното предложение за втория етап, който включва изграждането на завода за механично-биологично третиране. Според анализа на Европейската инвестиционна банка най-добрият вариант е съоръжението да произвежда RDF гориво и ще струва около 200 млн. лв.

Общата стойност на проекта на Столичната община е 360 млн. лв. Проектът ще бъде финансиран от Оперативната програма "Околна среда".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase