„Строителството на депото за преработка на твърдите отпадъци на София може да започне до края на месец юли“.

Това обяви кметицата на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Министерския съвет, след като стана ясно, че вчера ЕК е одобрила финансирането за първата фаза за изграждането на инсталацията за преработка на твърдите отпадъци на столицата.

Споразумението било подписано от комисаря по регионалната политика, съобщи Жан-Мари Селер, директор на дирекция "Югоизточна Европа" в ЕК.

Проектът ще бъде изцяло общинска собственост.

Общата стойност на първата фаза е 69 млн.евро. От тях 50 млн. са безвъзмездно финансиране, 15 млн. евро са заем от Европейска инвестиционна банка за съфинансиране от страна на общината и 3,7 млн. евро са общинско финансиране.

Първата фаза трябва да приключи през 2013 година, като срокът за изпълнение е 17 месеца, отбеляза Фандъкова.

В нея е включено изграждането на инсталация за компостиране, депо за неопасни битови отпадъци край Горни Богров, покриването на досегашните разходи на общината за откупуването на земя и изграждането на инфраструктура.

„Готови сме с обявяването на конкурса за избор на изпълнител на инсталацията за компостиране. Надзорът  и изпълнителят вече са избрани”, заяви тя и обясни, че Столична община е изградила почти цялата инфраструктура на обектите.

Още по темата

Над 19 млн. лв. са инвестирани в тази инфраструктура и ще бъдат възстановени от безвъзмездното финансиране, каза Фандъкова.

Към дейностите, които ще бъдат извършени с първата фаза, кметицата добави пилотен проект за разделно събиране на отпадъците в районите "Овча купел" и "Кремиковци".

Плановете на общината са чрез тази система да се определи бъдещият начин за събирането на такса смет.

Кметицата на столицата изрази увереност за одобрението и на втората фаза от изграждането на завода.

До края на юли трябва да бъде готов анализът за втория етап, а през септември да бъде внесен за разглеждане от ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase