И на днешния парламентарен контрол опозицията, в лицето на Сергей Станишев и Петър Курумбашев, притисна премиера Бойко Борисов за неизпълнени обещания – „брадясали”, както ги нарече Курумбашев.

Депутатите му припомниха, че като кандидат за кмет е обещал още през 2007 година София да има завод за преработка на боклук.

В същото време председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е изпратил писмо на премиера, в което отказва финансиране на най-важната част от проекта.

„Моят въпрос е прост – кога ще имаме завод за боклука?”, обърна се към премиера Петър Курумбашев.

„Вълкът козината може да смени, нрава – никога. Мога много да ви разкажа какво заварих в София вследствие на тази синьо-червена мъгла, която беше. Толкова детайлно. Цялата схема да вкарате София в криза е ваша. Мислех, че няма да имате нахалството да го повтаряте”, отвърна му Борисов.

А по конкретиката – кога и дали изобщо София ще има завод за преработка на отпадъци, обеща, че ще стане „в момента, в който ЕК отпусне парите и минат търговете да строим”.

Проблемът обаче бил, че нашият завод щял да бъде най-луксозният в целия Европейски съюз.

„Те казват – вие не можете да си направите най-скъпия завод за боклук в Европа, защото сте по-бедни. Трябва да си направите по-евтин. Само че ние им обясняваме, че те са участвали в преговорите. За това спорим”, обясни Борисов.

Спорът всъщност бил за 185 милиона евро, които били много пари и за европейците в условията на криза.

По друг начин обаче вижда нещата Сергей Станишев. Според червения лидер писмото на Барозу означава, че ЕК не отпуска парите за финансиране, защото има съмнения в технологията.

„Това означава избор на нова технология, нов търг по новата технология. Не получихме никакъв отговор от вас кога ще бъде готова интегрираната система, кога ще заработи. 2015-а най-вероятно”, посочи Станишев.

Социалистите също така посочиха, че сметището в Суходол може да приема отпадък най-късно до октомври 2011 година, когато пак ни очаква криза с боклука.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase