Снимка: Булфото
fallback

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" призова премиера Бойко Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии и да развали договора с "Юлен" АД – концесионерът на ски зоната "Банско".

Това се посочва в съобщение на коалицията, изпратено от българския офис на международната природозащитна организация WWF.

Повод за недоволството на природозащитниците е признанието на екоминистър Нона Караджова, че "Юлен" е присвоил незаконно близо 65 хектара към договорените с държавата 99 хектара концесионна площ в Националния парк "Пирин".

Така се оказва, че голяма част от ски зоната край Банско е незаконна, но екоминистърът обяви, че евентуално прекратяване на договора с концесионера – нещо което сегашните закони изискват, означава, че съоръженията ще бъдат затворени за няколко години. Затова ще бъде предложена промяна в законодателството, с която разширението на практика ще бъде узаконено.

Oще по темата

Природозащитниците обаче настояват това да не се допуска, а незаконно изграденото да бъде конфискувано в полза на държавата и застроените територии, които са част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО, да бъдат рекултивирани.

Според тях съоръженията трябва да бъдат предоставени на община Банско, която да ги стопанисва до отдаването им на нова концесия.

Коалицията настоява още да бъде потърсена отговорност в съда на екоминистра Нона Караджова, на спортния министър Свилен Нейков и на икономическия – Трайчо Трайков, както и на директора на Национална служба за опазване на околната среда Михаил Михайлов.

В петък (1 юли) от 8,30 часа природозащитниците ще излязат на протест пред Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

rumen221

преди 12 години

Приятели,Площта на концесията е договорена с географските и координати и е ясна...Всичко извън тази зона е държавно... Следователно:- Замерване на общата застроена площ.- Определяне деловете на държавата и концесионера.- Регистрация на фирма със съответните дялове на Държавата и Мафията...Просто е...

45

аз

преди 12 години

Нашите курорти не са курорти,а са по-мръсни и шумни и от някои по-големи градове!А някои *** глави ,дето са писали,че лифтовете били нещо хубаво,трябва да знаят,че истинските ценители на природата високо ценят истинските горски пътеки,а тези,които оставят *** са онези с колите,дето си ги мият в езерата и се качват с лифтовете някъде,за да се наядат и напият.Да имаме и впредвид,че *** са последна грижа пред изсичането на горите!И като се изсече всичко за огрев и строежи-после КО ПРАИМ?

44

аз

преди 12 години

Много жалко,че българите не са нация,която да разбере ,че природата е нещо много ценно,защото и в световен мащаб остава все по-малко!Истински богатите отиват да почиват там,където природата емаксимално запазена,а хотелите не се набиват на очи,а се сливат с околността!Нещо,което не може вече да се каже нито за морето,нито за планините ни!Тука всичко е вече евтина шир-потреба!Огромни,абсурдни хотели,нямащи нищо общо помежду си нито с околностите,грозни архитектурни недомислици!

fallback