Снимка: Архив Булфото
fallback

Неправителствени организации искат промени в част от неприетата Наредба за домашните любимци в столицата. В писмо, изпратено медиите от федерациите "Грижа за бездомните животни", "За правата на животните в България", "Помощ за животните – ДАРА", "АФА – България" и "Свят за всички", се настоява част от текстовете, които са в проектонаредбата на общината, да бъдат променени, преди да се гласуват.

Според неправителствените организации с наредбата собствениците на кучета са третирани като престъпници. Освен това те изразяват недоволство от това, че текстовете в наредбата са изготвени без тяхно мнение.

Потърсена за коментар, председателят на комисията по околна среда на Столичния общински съвет Лорита Радева посочи, че наредбата е изготвена в диалог с неправителствения сектор.

Направихме съвместно заседание за уточняване на текстовете, след това техни представители присъстваха на всяка комисия, където тези текстове се разглеждаха, допълни тя.

Според неправителствените организации с отпадането на възможността да се освободят кучета от намордници, ако имат здравословни проблеми, се проявява жестоко отношение към тях съгласно закона.

НПО-тата са искали и да се наказват гражданите, които дразнят домашно куче, след което то проявява агресия, а в окончателния текст е забранено собствениците на кучетата да ги провокират.

Радева посочи още, че въобще не може да се говори за финансови облаги на ветеринарните лекари след приемането на наредбата, както се сочи в писмото.

Парите от глобите, събрани от наредбата, ще се използват за обособяване на алеи за кучета, овладяване на популацията от безстопанствени кучета, за предоставянето на безплатната услуга "кастрация, регистрация на осиновено куче, издаването на паспорт и третирането му с ваксини", която извършва "Екоравновесие".

Освен това част от парите ще се насочат към финансирането на общински кастрационни програми, сключването на договори за кастрация на безстопанствени кучета и за изграждането на нови приюти, допълва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

здрав разум?

преди 12 години

Много е просто - ако има определени за целта (разхождане на куче) места - заградени с ограда свободни пространства, мислите ли че на някой ще му хрумне да си разхожда кучето сред хора? Просто няма места, където кучетата могат да се разхождат :) Това е. Никой не иска кучето му да ви изяде или да ви уплаши :)

41

sheeps

преди 12 години

до момента кметове и активисти за права на животни/правата на човека са на много заден план/ успяха да превърнат Сифия в най-големия кучкарник в Европа. Следващата стъпка е да се намери кмет, който да развъди овце между блоковете, за да се намери занимание за улични кучета и още фондации за животни. Овцата е и по-интелигентна от кучето, може да се използва и за полезни неща, например за екологично мляко/трева в столицата,колкото искаш/, а не хората да пазаруват млечни заместители по магазините.

40

Дулитъл

преди 12 години

Прави каквото искаш и не ни занимавай!

fallback