Паметникът на Съветската армия. Снимка: Булфото
fallback

Паметникът на съветската армия бе почистен рано тази сутрин.

Въпреки че от общината обявиха, че измиването ще започне в 8,30 часа днес, около 7 часа на основния постамент вече нямаше и следа от боите, които за няколко дни се превърнаха в атракция за столичани.

От Столичната община съобщиха, че паметникът е почистен за 840 лв. и е заплатен от инициаторите - форум "България - Русия".

В петък неизвестен автор изрисува съветските войници като американски комикс герои, под мотото "В крак с времето".

Отзвукът от новия вид на паметника предизвика противоречиви коментари у нас, привлече вниманието на журналисти в Западна Европа и САЩ и бе остро критикувано от медиите в Русия.

Цялостното почистване на паметника, при което са използвани биоразградими материали, струва 840 лева, като от общината са избрали най-ниската предложена оферта.

Oще по темата

Междувременно стана ясно, че районната прокуратура е образувала досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител.

Според закона, за подобно престъпление се предвижда до две години затвор или пробация. Ако то обаче е съпроводено със съпротива срещу органите на властта или се отличава с изключителен цинизъм или дързост, присъдата може да е лишаване от свобода до пет години.

Към момента полицията не разполагала със снимки на художника, каквито информации се появиха в медиите преди ден. Случаят се разглежда от Първо РПУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

512

Графкси

преди 12 години

A,така! Както хубаво сте го изчистили,довечера на Смърфовете ще го направим,а като го изчистите пак(за 840лева ,с биоразградими материали,нали така? ;)) на Червената шапчица ще става...и така докато поне един от вас не проумее,че не ни пука нито за руската,нито за американската армии,а само за България! Ама я някой се сети,я не...

511

dominici

преди 12 години

#514 То и Цар Симеон Велики ще се изсмее над нас като народ. Руската армия от 1878 не е Съветската армия.

510

Анонимен

преди 12 години

Дришльовци недорасли - руските армии през 1878-та не бихте нарекли "окупатори", нали?***, наивен, изгладнял, изманипулиран народ.

fallback