Снимка: Архив Булфото
fallback

Петима души, сред които  активисти на младежката организация "ЛГБТ Действие", са били нападнати на 18 юни вечерта след София Прайд, съобщиха от организацията. Нападението е станало  малко след 20 ч., близо до Музикалната академия в София.

"Нападнаха ни в гръб. Бяха четири-пет момчета. Ритаха ни и ни блъскаха с юмруци, един от нас е със сцепена вежда. Явно са ни следили дълго време и са изчакали да стигнем до по-тиха улица, за да атакуват", разказа Димитър Димитров от "ЛГБТ Действие". Нападнатите са три момчета и две момичета. Един от нападнатите е Калоян Станев от Български хелзинкски комитет.

Нападателите са избягали, но минути по-късно минават през същото място с кола, крещейки обиди към останалите на улицата момичета. Номерът и марката на автомобила са записани и предадени на полцията, която издирва нападателите.

"Това е недопустим акт на насилие. Да нападнеш хора в гръб само заради това, че са били на Прайд, е престъпно, долно и страхливо. Случаи като този са поредното доказателство както зa размера на хомофобията в България, така и за нуждата от прайд шествия", заявиха организаторите от фондация "София Прайд". Те и жертвите на нападението обсъждат съвместни действия, за да се гарантира, че това деяние няма да остане безнаказано.

Oще по темата
18 юни 2011 19:17
583
"Това е ярък пример на престъпление от омраза. За съжаление, тъй като сексуалната ориентация не е един от защитените от престъпления от омраза признаци в Наказателния кодекс, това ще бъде третирано в най-добрия случай като хулиганство. Това е абсурдно. Има нужда от спешна промяна на Наказателния кодекс в тази посока", казаха още от "София Прайд".

Четвъртият София  Прайд се проведе на 18 юни, събота. Началният час беше 16 ч., на Моста на влюбените до НДК. На събитието  дойдоха над 1200 души  което е  с над 50% повече участници от миналата година, и над осем пъти повече от участниците в първия прайд (около 150 души).
 

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

777

Анонимен

преди 13 години

nali vi kazah 4e sa ot Ataka , napadatelite prostaci

776

Ataka

преди 13 години

"Не ни е страх, от два плесника не ни е страх", каза Димитров, който свързва нападателите с неонацистки групи.

775

Ина

преди 13 години

Отвратителна реклама на хомосексуализма. И деца осиновяват, и семейства искат да създават. Болни хора, определено, както е болен един педофил. И не защото ги приравнявам.... Защото защо някой трябва да ме убеди, че е нормално да му се иска да се "оправи " с човек от същия пол, а не било нормално да се оправи с дете с нормални полови функции... И двете са болестни състояния и са укорими от обществото.

fallback