Снимка: Булфото

1,30 лв. за км превоз през деня и 1,60 лв. за км през нощта да е пределната цена на таксиметровите услуги в столицата.

Това решение ще предложи Столичната община на Общинския съвет за гласуване, съобщи зам.-кметът по транспорта в София Любомир Христов.

Според него над 85% от фирмите сега возят на тарифи от 59 до 80 ст. на км. Той посочи, че с предложението за пределни цени ще се намали горната граница, която в момента е „плюс безкрайност”.

"Това не води до увеличаване на масовите цени на таксиметровите услуги. Това е един от начините да се ограничат превозите на много високи цени, които се извършват от транспортни възли, търговски центрове и здравни заведения. До момента нищо не пречи на определянето на каквато и да е цена за таксиметров превоз", припомни Христов.

Таксиметровите компании в София били удовлетворени от предложената цена, макар че първоначалното им искане беше между 1,60 и 1,70 лв. на километър.

Още по темата

При въвеждането на пределна цена установените нарушители ще бъдат глобявани първоначално с три хиляди лева.

В момента в София има около 5600 таксита. 

Зам.-кметът посочи още, че общината има готовност да въведе при законово изискване и трета цена – за таксиметров междуградски превоз, но такова изискване в момента няма.

Относно исканията на хората с увреждания през следващата година предстои поставянето на устройства за гласово оповестяване на линиите на една четвърт от спирките на градския транспорт.

Освен това общината ще оповести в кратки срокове и информация за това кои линии в София са достъпни за хора с увреждания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase