Жестоки глоби за таксиметровите шофьори в Пловдив, които возят на по-висока тарифа от пределната.

Общините по места в страната имат правото да определят таван на тарифите.

На среща между таксиметровите компании и пловдивските общинари беше договорена пределната цена за такситата в региона.

“Целта е да се пресекат незаконните превози, за които хора плащаха между 20 и 100 лева за няколко километра с такси”, заяви пред Dnes.bg Георги Цветков, който е собственик на таксиметрова компания под тепетата.

В Пловдив има около 2500 таксита. Около 400 от тях са нелегалните.

За да се пресече практиката копърките да застават около болници и гари и да возят на тарифи между 5 и 10 лева на километър, община Пловдив ще въведе таван на цените.

Представителите на таксиметровите компании и общинарите се договориха такситата да не возят на цени, по-високи от 1 лев за дневна и 1,20 за нощна тарифа.

“Всеки таксиджия, който вози на по-високи цени, ще бъде глобен с 3000 лева и ще бъде лишен от право да практикува”, обяви  директорът на общинското предприятие “Организация на транспорта” в Пловдив Никола Янакиев.

Според него депутатите трябва да решат дали да криминализират подобен вид престъпление, защото в страната има стотици случаи на измамени граждани.

Компаниите пък ще предложат на транспортния министър ДАИ да спира жълтите коли от движение, ако гражданите се таксуват на цени по-високи от пределните.

Изрядните таксиметрови шофьори приемат решението за таван на тарифите. 

“Всекидневно ставам свидетел на скандали заради колеги, които жилят гражданите със сметки от рода на 30 лева за два километра, затова трябва най-накрая да се сложи ред”, разказа пред Dnes.bg Владимир Жеков, който е дългогодишен таксиметров шофьор в Пловдив.

Засега цените на километър пробег няма да се променят. За Пловдив те остават 65 стотинки за дневна и 75 стотинки за нощна тарифа. Увеличение се очаква към средата на годината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase