Снимка: Булфото
fallback

Броят на бездомните кучета в София расте, а Столичната община унищожава постигнатите резултати по овладяване на популацията в периода 2006–2009 г., констатираха представители на организации за защита на животните.

Аксиния Боснева от федерация "Грижа за бездомните животни" цитира данни, според които бездомните кучета през 2009 г. са 8538, което е с 23 на сто по-малко в сравнение с предходната година, когато кучетата са били 11 124.

В момента обаче броят им отново е скочил и достига 9296, посочи Боснева.

Според организациите за защита на животните причината броят на безпризорните кучета да нараства е в системното неспазване на Общинската програма за кастрация на кучетата и нейното спиране от 11 април.

Според Аксиния Боснева програмата е работела много добре, но е прекратена неправомерно от настоящия директор на "Екоравновесие".

От организациите посочиха още, че при проверки на общинския приют в Сеславци са констатирани системни нарушения, които в продължение на една година не са отстранени.

Кучетата се малтретират психически и физически при залавяне от ловните екипи, тъпчат се в клетки, предназначени за много по-малко животни и след като се кастрират, не се "разселват" на обитаваните от тях места, се жалваха защитниците на животните.

Те се заканиха, че за всички нарушения ще сезират прокуратурата и Съвета на Европа за нехуманно отношение към животните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

Анонимен

преди 13 години

Каква кастрация,бе?Те не ме чукат...те лаят,вият,хапят,***,пикаят и разнасят кучешка тения,бълхи и краста по градинките и улиците,където играят децата и внуците ни.Защо тия любители на бездомни *** не си ги вземат в къщи,да си им плащат такса "домашен любимец",да си им сложат чип и да си ги водят на каишка с намордник и да им събират в плик фекалиите.Обичам животните,но мразя кучкарите.Те не са собственници на кучета,те са собственност на кучетата си.И вият като тях и са агресивни като тях!

146

Анонимен

преди 13 години

Аз сега ще отида да хвърля малко месо на два песа пред около блока, с цел да ви дразня всички дето пишете тук :) !

145

Vesso

преди 13 години

Уморихме се да им обясмяваме на невежите кучкари,че мерките които налагат на българските власти са по дефиниция неефективни.В Германия през 70-те или 80-те са ИЗБИЛИ всички бездомните кучета и след това са наложили СТРОГ КОНТРОЛ.В България при тази популация,недостъпни *** гета,социално слаби бабички,които крият кучетата когато минават екипите на съответните служби това няма как да стане.Намазали кучетата със син антибиотик,*** ревят по медиите,че кучетата са пребивани в приютите.

fallback