Снимка: Булфото
fallback

Писмо от фирма, работеща в кв. "Република", беше разгледано от съветниците от комисията по околна среда на Столичния общински съвет. В него се иска премахването на ромското гето, което се намира на бул. "Европа" и "Околовръстния път".

Районният кмет на "Люлин" Венетка Серафимова заяви, че застава зад искането на фирмата, а освен това има и подписка от 700 живеещи и работещи в кв. "Република", в която се иска премахването на гетото.

По думите й проблемът е от 2001 година, след като с разпореждане на тогавашния районен кмет заради разчистването на терен за хипермаркет, живеещите върху него са били преместени във фургони край булевард "Европа". Според Серафимова в обособеното там гето живеят 134 души.

От фирмата, чието писмо предизвика дебат по темата, посочват, че измереният звуков фон при затворени прозорци в помещенията й от страна на гетото е достигал 102 децибела. Освен това е имало случаи на кражби, счупвания на автомобилни стъкла на фирмените автомобили.

В писмото си от дружеството искат премахване на гетото, подобряване на инфраструктурата, както и да се установи
строго спазване на обществения ред. Работно заседание на две комисии от Столичния общински съвет и заместник-кметът по сигурността Иван Сотиров ще обсъди проблема.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

140

Валентин

преди 13 години

Гетото е отвратително, при това на входа на София. По *** въпрос, България и Европа нищо не правят! Франция изхвърля ***, България се чуди къде да ги дяне. Добре е да се проучи опита и да се поиска помощ от страните, които имат успех с този етнос. Да се организират сдтруктури, които да осигурявят на *** не само жилище, но и работа, обучение и човешка грижа.

139

Борко

преди 13 години

Проблемът с ***, на които съвсем неправилно им казват роми, ще става все по-нерешим за управниците ни. Тои проблем не може да се реши с цивилизовани средства, защото обектът е примитивен. Безмислена е надеждата, че *** имат интерес да се интегрират, не, те не желаят да се приобщават и никога не са желали, защото това означава да се потрудят и да положат усилие. *** да се откаже от същността си е невъзможно, той може само да се убие!

138

Анонимен

преди 13 години

Много е прав 145. да направят резервати, както едно време са затваряли индианците. Искат помощи, ами да си ги заслужат. Да си пратят децата да учат и да са грамотни и да не реват, че няма пари. Достатъчно фондации и самата държава им помага. Как пък на българските деца не се дават комплект учебници и дрешки. Омръзна ми да ги гледам постоянно по улиците мърляви и ***. Да започват да работят-стига им евроинтеграция. Като искат човешко отношение да се държат като хора, а не като стадо!!!

fallback