София в края на работния ден. Снимка: Булфото

До 25 процента облекчение на трафика в идеалния център очакват от Столична община след въвеждането на новото зониране от май тази година.

Ще бъдат формирани три зони за паркиране в столицата - "синя", "зелена" и "жълта".

Зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов съобщи, че новата концепция за организация и контрол на паркирането предвижда "синя зона" да бъде оградена от булевардите "Сливница", "Васил Левски", "Ген. М. Д. Скобелев" и "Христо Ботев". 

Новата "зелена зона" ще се явява буферна на натоварената синя.

Обхватът на сега действащата зона за платено паркиране няма да бъде променян.

"Синята зона", която действа и в момента, ще бъде разделена на две - синя и зелена.

Съответно и начина за плащане чрез SMS ще се извършва чрез два различни номера - 1302 и 1303.

Променя се и времето на платените зони за паркиране с близо 2 часа, като то става от 08.30 ч. до 20.00 часа вместо до 18.30 часа, както е сега.

Като краен резултат от новото зониране се очакват около 15 хиляди паркоместа. В момента броят на автомобилите, които паркират в центъра на София, е около 40 000. 

От май, когато новото зониране ще влезе в сила, ще се плаща по-скъпо за паркирането в "синята" зона - до 2 лева за двучасов престой на автомобила. 

"Зелената" зона ще струва 1 лев, разрешеното време за престой се увеличава на 4 часа. 

Живеещите по постоянен адрес в платените градски зони ще могат да паркират автомобилите си в максимална близост до своя дом на преференциални цени - 120 лева годишно. Общинарите смятат, че цената е приемлива и дори ниска.

Правото за платено паркиране по постоянен адрес ще се удостоверява с винетен стикер, залепен на предното стъкло на автомобила. 

Издаването и контролирането на тези винетки ще се извършва от Центъра за градска мобилност. 

Новост при този вид паркиране е, че при покупката на стикера живеещите в центъра ще могат да удостоверяват местоживеенето си чрез представяне на бележка за платена комунална услуга - ток, вода или парно.

Според общинарите целта на изисквания документ е да се опрости процедурата, като собственикът вече няма да представя нотариален акт за жилището си, а ще доказва реалното си местоживеене чрез платената сметка и откритата партида на негово име.   

С новото зониране на града от Столичната община предлагат безплатните места за паркиране, които се отпускат на всякакъв вид държавни институции и на дипломатическите представителства в София, да бъдат само три.

Досега не е имало изчистен регламент за паркирането на техните автомобили в София, каза Любомир Христов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase