Снимка: Булфото
fallback

На 7 ноември 2010 младежи от ВМРО ще боядисат в цветовете на националното знаме строителната ограда около т.нар. паметник пред НДК в София. Акцията започва в 11,00 ч., съобщиха от ВМРО.

Така младежите ще отбележат 125-ата годишнина от битката при Сливница, в която видно участие взема Софийската дивизия. Столичани помнят, че точно на мястото на т.нар. паметник пред НДК до 70-те години на миналия век е стоял внушителен монумент на Софийската дивизия, станала легендарна под името желязна шопска дивизия.

ВМРО в София от години настоява за окончателно премахване на злощастния "паметник пред НДК" и за възстановяване на разрушеното от комунистите паметно място, свързвано някога с бойците от софийските полкове.

В София има улица "Софийски герой", но не и паметник на софийските герои. Според младежите от ВМРО е недопустимо един обект за почит, какъвто се предполага, че е сегашният "паметник", да е превърнат в поставка за реклами, а оградите му – в стена за графити.

Абсурдно е място, което уж трябва да извиква национална гордост, да продължава да бъде строително петно с табели "Внимание, падащи предмети", категорични са от ВМРО и напомнят, че е парадоксално столицата ни да продължава да бъде единственият български град без войнишки паметник.

Още през 90-те години на миналия век ВМРО внесе в Столичния общински съвет предложение за възстановяване на войнишкия паметник. Предложението бе прието, дори бе избран изпълнител, но проектът така и не беше продължен от общинските власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 13 години

как се стигна до това: ВМРО за паметник на шопите?Браво.

38

sgt.Hale

преди 13 години

От дебатите по премахването на петохуйника преди време, най-силният аргумент за запазването му беше, че щяло да се накърни достойнството на придворния по онова време архитект Агура.... Бълвоч невероятен...

37

Анонимен

преди 13 години

Признателността на българския народ няма идеологическа окраска. Жертвите са давани в името на народа ни и поне в поклона си към тях трябва да се обединим. Стига полирани зомбита, изкуфели *** такива.

fallback