По плановете на архитектите в новите райони трябва да се запази природата. Снимка: БГНЕС

София ще продължава да расте и да се развива на север - в полите на Стара планина. През следващите 5-6 години в района трябва да се изградят пътища, а след това териториите да се застроят с еднофамилни къщи.

Очаква се в околностите на града да бъдат вдигнати около 250 000 нови жилища.

"Новите квартали на София ще се намират на югозапад, югоизток и северозапад. Най-много жилища се предвижда да бъдат построени в полите на Стара планина", обяснява пред в. "Монитор" арх. Яни Вълканов от общинското предприятие "Софпроект-ОГП".

Концепцията за развитието на столицата до 2030 г. е залегнала в Общия устройствен план на града, на който архитектите от дружеството са съавтори.

След дълги обществени обсъждания планът бе одобрен от Столичния общински съвет и Министерския съвет в края на миналата година.

На "Московска" 33 все още обаче нямат разчети колко ще струва цялостното планиране на териториите около града.

"Идеята е в полите на Стара планина да има ниско строителство - къщи и вили. Районът обаче няма да се превърне в кварталите от подвитошката яка, а жилищата в новите квартали на север ще са достъпни и за не чак толкова богати хора", коментира още Яни Вълканов.

По плановете на архитектите в новите райони трябва да се запази природата, да има повече зелени площи и кътове за отдих.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase