Снимка: Булфото

Столичният общински съвет даде своето съгласие за предоговарянето на обектите, които ще се строят със заема от 43,5 млн. евро, договорен от Европейската инвестиционна банка.

Заемът, който беше отпуснат за строителството на пет кръстовища на две нива, е в размер на близо 85,26 млн. лв., а сумата, на която възлиза настоящото предложение за строителството на седем инфраструктурни обекта в столицата, е 97,4 млн. лв., като разликата ще е дофинансирана от бюджета на общината.

При новите преговори с Европейската инвестиционна банка ще бъдат оставени три от първоначално предвижданите кръстовища.

Първото от тях е това на бул. "Акад. Ив. Е. Гешов" и ул. "Св. Георги Софийски", чиято индикативна стойност е 12,1 млн. лв. с ДДС.

Другото кръстовище от първоначално предвижданите е това при бул. "Драган Цанков" и бул. "П. К. Яворов", което е на стойност 21,2 млн. лв. с ДДС.

Третото кръстовище е това при бул. "Андрей Сахаров" и бул. "Андрей Ляпчев". Целта на проекта е да е алтернативна на бул. "Ал. Малинов" връзка между кварталите "Младост 1" и "Младост 2", а индикативната му стойност е 12,9 млн. лв. с ДДС.

Първият планиран транспортнен възел е Лъвов мост, чиято стойност е 26 млн. лв. Предвижда се там на нивото на сегашните пътни платна на бул. "Сливница" изграждане на кръгово движение, а под него основните платна на булеварда да преминават чрез тунел по подобие на пътен възел "Драгалевци".

Единствено трамвайният път по бул. "Кн. Мария Луиза" ще запази сегашното си положение по Лъвов мост.

Вторият нов проект, който ще се изгражда със средства от заема, е нов надлез по ул. "Адам Мицкевич" с продължение до бул. "Ломско шосе" и разширяване на ул. "А. Мицкевич" до бул. "Европа".

Проектът, чиято индикативна стойност е 9 млн. лв. с ДДС, след изпълнението си ще осигурява единствената пряка транспортна връзка между районите "Люлин", "Илинден", "Връбница" и "Надежда".

Още по темата

Третият нов проект, който ще се изгражда от общината, е бул. "Тодор Каблешков" в частта му от бул. "България" до ул. "Луи Айер".

За участъка от 1,2 км са предвидени 11 млн. лв., като се предвижда изграждането на новия булевард да е на два етапа – от бул. "България" до ул. "Костенски водопад" и от ул. "Костенски водопад" до ул. "Луи Айер".

Булевардът ще е с платна за движение в двете посоки, между които ще минава трамваен път.

Четвъртият нов обект, предлаган от общината за строителство с част от средствата от заема от ЕИБ, е реконструкцията на бул. "Ген. М. Д. Скобелев" от бул. "Христо Ботев" до бул. "Витоша".

Според изчисленията индикативната стойност на обекта ще е 5,2 млн. лв. без ДДС. Трамвайната връзка между бул. "Христо Ботев" и бул. "Витоша" ще се осъществи чрез обособено трамвайно трасе по бул. "Патриарх Евтимий", решиха още съветниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase