Общ преглед

Група „Архитекти за София” създава платформа за публикуване и дебатиране на независими идеи за бъдещето на София.

Платформата е наречена „Годината е 2020. Мястото: София„ и стартира с 10 идеи, третиращи подобряване на градската среда, „градската дневна”, зелените системи, велоалеите, пешеходните зони, културната сфера, градската памет и др.

Важен елемент от платформата е „Твоята идея”, а именно възможността и на други граждани и независими професионалисти да публикуват и дебатират свои идеи за бъдещето на града и подобряването на градската среда. Ядро на платформата е сайтът www.sofia2020.bg

В рамките на три седмици софиянци имаха възможност да разгледат 11-те урбанистични идеи на „Архитекти за София”, оформени визуално и подредени в конструкция, стъпила върху зелена трева  до Билетен център,  НДК.

Закриването на триседмичната изложба беше отбелязано с изпълнения „unplugged” тази събота, 21 ноември.

По обяд започна импровизиран концерт с музиката на Антони Дончев, Блуба Лу, Red One, Насекомикс, Остава, Шака Зулу, Деси Тенекеджиева трио, Петьо Момчев и Васил Пармаков и други известни музиканти.

За три седмици първите 11 идеи набраха общо над 5000 подписа от посетителите на сайта. За този период редица представители на държавната и общинската власт заявиха своята подкрепа на платформата „София 2020”.

Между тях са новият кмет на столицата г-жа Йорданка Фандъкова, Главният архитект Петър Диков, заместник-министрите на транспорта Камен Кичев и Ивайло Московски, депутати, общински съветници и други.

Предстои стартирането на пилотни проекти, както и публикуването на нова серия идеи, генерирани от "Твоята идея".  

Ще се търси дебат с администрация и политически платформи, специалисти, личности, а както и начин за поместване на идеите в Европейските програми за развитие.

Всичко това е непосилно за шепата ентусиасти от „Архитекти за София”, но от друга страна е воля за промяна, която зависи и от нас самите - гражданското общество.

Затова и всеки, който се чувства съпричастен, може да се присъедини към тази платформа. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар