Снимка: Булфото
fallback

Традиционният Европейски ден на еврейската култура ще бъде отбелязан на 6 септември във връзка със 100-годишнината на Централна софийска синагога, съобщават от Еврейската общност в България „Шалом“.

Събитието ще се проведе от 10 ч. в Еврейския културен дом на бул. „Александър Стамболийски” 50. Програмата на честването включва изложби, културни прояви, срещи и семинари от 6 до 11 септември.

Централната софийска синагога е един от най-красивите архитектурни паметници в София.

Тя е третата по големина в Европа след синагогите в Будапеща и Амстердам и най-голямата на Балканите.

Проектирана е от австрийския архитект Груенангер в испано-мавритански стил и наподобява виенската синагога, която е унищожена от нацистите.

Софийската синагога е построена в периода 1905–1909 г. и е съобразена с еврейските религиозни традиции.

Покривът на храма е на височина 33 м и се състои от 6 купола и 6 кули, на които са поставени 12 шестолъчни звезди, сочещи на изток към Йерусалим.

Металният полилей, красящ молитвената зала, е истински шедьовър – изработен е от месинг във Виена, тежи 1700 кг и е поставен на височина 19,20 м.

Голямата молитвена зала има общо 1170 места – на първия етаж за мъже и на балкона за жени.

Сградата има два етажа и крипта. На първият етаж са разположени: голямата и малката молитвена зала и офисите.

На вторият етаж са заседателната зала, библиотеката и музеят. В криптата в момента се строи нов музей.

Централната софийска синагогата е открита на 9 септември 1909 г. с тържествена церемония, на която присъстват цар Фердинанд и царица Елеонора.

Днес храмът има уникална архитектурна и художествена стойност. През юни 1955 г. Централната софийска синагога е обявена за паметник на културата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

муспи

преди 14 години

Жиди - изгода! Ако само един човек ви пожали, няма да има второ пришествие и Бог няма да пречи всичко да си остане така - богатите да богатеят и бедните да беднеят. Само че такъв човек може да се появи само по изкуствен начин - науката дава надежди, - но и той от жалене ще разбира колкото вас.

24

Ели

преди 14 години

За фанатизма в Израел ще се съглася, но това е юаст от народа, които масата там не обичат. Евреите не обичат ортодоксалните си сънародници и не ги възприемат. Та нека не говорят хора, чули тук - там, някоя приказка на някой *** човек. А, че са тежки характери в работатаааа, даааааа много са взискателни и продуктивни - факт е тежко е да се работи с тях.

23

Ели

преди 14 години

Мили хора, като слушам к'ви глупости пишете ми се плаши окото. Виждам, че си нямате понятие от евреите. Всички тези отживелици за кръвосмешението и т.н. .... Много Ви моля, не повтаряйте думите на някоя селска баба. Ще ме прощавате, но ние българите в никакъв случай не можем да се похвалим с толкова интеректуалци и творци - хора на изкуството, не можем и да се похвалим и с 1/100 от това, което евреите са дали на света, какти и не можем да се похвалим с родолюбието, което те имат...

fallback