fallback

Серията вторични трусове, последвали двете силни земетресения от 15 и 16 ноември, продължава.

София отново бе разтърсена от земетресение, но слабо.

Магнитудът му е 2,5 по скалата на Рихтер с епицентър в южните квартали във Витошкия разлом.

Регистрирано е в 10,17 часа, съобщиха от сеизмолози.

Няма данни за щети и пострадали.

От Геофизичния институт на БАН отново потвърдиха, че по всяка вероятност опасността от земетресение е преминала и има съвсем минимален шанс за нови трусове.

"Трудно е да кажем или да говорим за цикличност на земетресенията във Витошкия разлом", категорични са учените и отбелязват, че големите земетресения в Софийско са през 1818 г., 1858 г. и 1918 г.

Архитектите пък твърдят, че столичните сгради, строени след 1987 г., се изготвят по проект, който гарантира земетръсна устойчивост при магнитуд 9 степен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

173

СЕИЗМОЛОГ

преди 15 години

3 юли 2008 г.Земетресение от 3,2 по скалата на Рихтер е усетено в София само няколко часа след взрива във военните складове край Челопечене. То е регистрирано в 15.12 часа, като по данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН епицентърът му е бил на около 15 км в южна посока от центъра на София. Най-силно трусът е усетен в Панчарево, Кокаляне, Казичене, Младост и Дружба. Това е справка от агенция "Фокус". Просто факт, Бойко не е толкова ***, че да се "изкаже неподготвен".

172

строителен инженер

преди 15 години

Уважаеми журналисти,1. Земетресенията от миналата седмица не бяха "силни" по никакъв начин. Може би не знаете, но за да бъде лепнато определението "силно" на едно земетресение, трябва да са изпълнени едни условия. Справка - .usgs.g_ov2. Цикличност в проявата на СИЛНИ земетресения в България има. Е, не точно в района на Витошкия разлом, но София не е България.3. Избягвайте да питате архитектите по каквито и да било въпроси, свързани със земетресенията, защото архитектите не разбират нищо от тази материя. И ще ви говорят глупости за някаква си девета степен, а вие ще си мислите, че става дума за МАГНИТУД 9 по Рихтер, и... и ще стане страшно, като това стигне до ушите на ***.4. "Шанс" за природно бедствие...? Звучи ми извратено. Ние, нормалните, обозначаваме вероятността като ОПАСНОСТ.

171

преди 15 години

Пич, незнам къде си учил в пети клас но нещо много лошо са те излъгали. Витоша НЕ Е вулкан.

fallback