Главният архитект на София оттегли докладната си записка за безвъзмездно учредяване право на строеж на съществуващата административна сграда в полза на Московската градска администрация "Дом на Москва в София".

Петър Диков обясни, че не е бил запознат с приложените скици към доклада, който трябваше да влезе за  гласуване на заседанието на общинарите в четвъртък.

"В приложените скици вместо правото за надстрояване на съществуващата сграда с един етаж се оказва, че сградата ще бъде с допълнително изградени четири етажи - надземни и подземни", обясни Диков.

Главният архитект заяви категорично, че сградата ще бъде възстановена по проекта, който е съгласуван от Националния институт за паметниците на културата.

Според проекта трябва да се възстанови писателското кафене, унищожено при бомбардировките на София през 1944 година, както и мансардният етаж на сградата.

Актът на Диков с оттеглянето на докладната идва ден, след като гражданският комитет "Спасение 2000" обяви, че ще обжалва заповедта му, с която се променяше планът за регулация на парк "Руска църква" в столицата.

Архитекти обявиха, че документът, който е от началото на миналата година, разделя градината в самия център на София на няколко парцела, в които Москва иска да строи бизнес сграда.

Теренът около Руската църква е прехвърлен на кметството на Москва през 2001 г. с договор между софийския кмет Стефан Софиянски и московския - Юрий Лужков.

В замяна София получава две сгради в Москва.

На общинският терен, който получава московското кметство, се намира сградата на бившето руско посолство, която трябва да се превърне в културно-делови център.

Столичната община дава на руската страна и право на строеж на още една сграда до съществуващата. Тя трябва да е двуетажна с площ 450 кв. м. и да е върху терен от парка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase