Извършен е Деветосептемврийският преврат
Извършен е Деветосептемврийският преврат
Деветосептемврийският преврат е насилствена промяна в държавната власт в България, извършена през нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г., като е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е „народно въстание“. Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението „социалистическа революция“. Снимка: Българин | 08 сеп 2014 15:43
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
86
4514
12
12
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
А преди 9 години
До dЩо бе 74 ? Нали теб са те свалили и поругали още докато са те птавили .
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ako ne biahme v tazi izmislena planova pazarna ikonomika 45 godini,sled koiato komuniata pribraha parite na naroda, shtiahme da imame pone standarta na Greece...
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"СоциализЪма другарки и другари, се оказа едно недоносче !Повтарям - не-до-нос-че!"Ваш Т.Живков
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да има закон наказващ всеки който дръзне да възхвалява този престъпен режим и по този начин да поругава паметта на милионите негови жертви!
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разни пикльовци да не ми обясняват как съм живял преди и как сега!Вече писах - тези, които плюят по социализма, не след дълго ще се наложи да го строят, но ще е трудно, защото са прости и мързеливи и не знаят какво значи да работиш рамо до рамо с други хора и за всички.Кухи манерки, никой няма да търпи две трети от населението на земята да няма работа и да няма какво да яде!И еболата, както спина няма да свършат работа.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛАВА на народните синове, паднали в борбата с НАЦИЗМА !
43
5
 
3
 
! Отговори
d преди 9 години
къде се намира това бе? СВАЛЕТЕ ГО, ПОРУГАЙТЕ ГО!
42
8
 
9
 
! Отговори
Вапцаров преди 9 години
Слава на народните синове, паднали в борбата с фашизма! Слава на българските партизани!Слава!Слава!Слава!
41
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
живеели преди 89-та по-добре КОЙ БЕ,КЪДЕ или аз живея в някаква друга България или всички които говорят за "тежкия живот на клетите българи" сега са *** или аз съм ***,обаче нямам усещането че съм ментално увредена просто съпоставям какво са имали родителите ми,какво съм имала аз АБЕ ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО ,РЪКА НА СЪРЦЕ БЕШЕ ПО-СПОКОЙНО или поне медиите не изобилствуваха от страшни новини както сега се прави и то умишлено и, накрая гледам какво има детето ми,аз не съм имала и 1/10 така че......
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
баща ми лека му пръст вероятно по приказки на по-стари хора тъй-като сам не би могъл да знае какво се е случвало в годините непосредствено след 1944г.зашото е бил бебе,та той казваше "БАШ комунистите истински вярващи в идеала си са избити след 1944г.от КОКОШКАРИТЕ СТАНАЛИ ОТ ДНЕС ЗА УТРЕ "БОРЦИ ПРОТИВ МОНАРХОФАШИЗМА" а майка ми казваше че в Пиринско се чудели "каква ке е таа работа обща зЕмя,общи Овци"ами таква комунярска,та и етнически македонци ги направили,*** дегенерирали,садисти ***
39
4
 
12
 
! Отговори
ни преди 9 години
абе още ли има кратуни дето не са разбрали думите на вожа и учителя им другаря Тодор Живков, че "Социализъма е едно недоносче"
38
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да пукнат дано всички, които докараха 9ти септември на Родината ни, заедно с празнуващите тази дата. празнувайте 9ти май 45, ако сте руснаци, българи или европейци, защото това е краят на войната и на хитлер. но не и съветската окупация на България 1 ден, след като официално обявяваме, че скъсваме с Германия и сме съюзници на СССР.
37
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
комунистите са отнели всичко на семейството ми, защото били капиталисти и буржоа! над 100 човека са останали на улицата без работа, а прадядо ми е бил съден, макар че е протестирал срещу хитлер. само защото казал, че сталин е същия! и преди да нацъкате минусите, промити мозъци, искам да знаете, че мой пра-праа-дядо е филип тотю - човек, дал живота си за свободна, а не съветска България! ако искате да хвалите ленин и сталин, правете го другаде, тук място за предатели няма!
36
1
 
10
 
! Отговори
до 53 неграмотния преди 9 години
австрия не беше окупирана от германия, а присъединена чрез 'аншлус' - политически акт. нещо като с крим на путин. и до ден днешен, лидерът на патриотичната партия на австрия иска присъединяване на страната му към германия. ама не съм чул австриец да иска да става руснак. и между другото, другарю ***, австрия не е освободена от руснаците, а от българския генерал вл. стойчев - прочети малко световна история. за благодарност руснаците ни изкарват победени и ни окупират, опа 'освобождават' :)
35
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черна дата в историята на България.
34
3
 
6
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Уверен съм, че ако изчистим кърлежите, впили се в майка България, върнем заграбеното и изпитото от тях НА НАРОДА, ОТНОВО ЩЕ СМЕ ПРОЦЪФТЯВАЩА ДЪРЖАВА!!!!
33
13
 
11
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Още веднъж ЧЕСТИТ ПРАЗНИК честни българи!!! Дано държавата ни, която вече 25 години е със затихващи функции, се съвземе и започнем отново, с бързи крачки към СОЦИАЛИЗМА!!!!
32
15
 
11
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Честит празник на всички честни българи!!!
31
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 50 Aвстрия беше окупирана от немски войски и руската армия им носи свобода. На нас руската армия преа 1944 донесе въшки, тиф, грабежи и убийства - ако искаш на такава *** да има паметник - вдигни го в собствения си двор.
30
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Паметникът в София ряпа да яде! Във Виена да видите какъв паметник на съветската армия има. И е поддържан по-добре от Белведере. И на него пише - посвещава се на съветската армия, освободителка на народите. Ако не вярвате идете в Белведере, излезте и тръгнете по Принц Ойген щрасе. След 10 минути ще стигнете до паметника.