Снимка: Pixabay

Екосистемите на Антарктида са сериозно застрашени от навлизането на неместни морски видове и замърсяването на морето от сушата в Южното полукълбо, показва ново океанографско моделиране, съобщава АП. Досега учените смятаха, че неместни видове се пренасят до Ледения континент само от отдалечени и ненаселени острови в Южния полярен океан.

Новото изследване, което е публикувано в Global Change Biology, показва, че опасните видове могат да достигнат бреговата линия на Антарктида от всички континенти в Южното полукълбо. Според учените неместни видове могат да достигнат Антарктида, като попаднат върху плаващи предмети като туфи от водорасли, дъски и дървета, пемза и пластмаса.

Крид Фрейзър, съавтор на изследването, обясни, че кафявите водорасли (келп) са особено опасни и могат да нанесат “двоен удар” по морската екосистема на Антарктида.

“Някои видове кафяви водорасли са много големи - често с дължина над 10 метра, като създават подобни на гори местообитания за много малки животни, които те пренасят със себе си по време на дългите си плавания върху отломки до Антарктида“, каза Фрейзър и допълни, че ако кафявите водорасли успешно се колонизират, морските екосистеми там могат да се променят драматично.

По-голямата част от плаващите предмети са достигали до края на Антарктическия полуостров - регион с относително топли океански температури и често без лед, което го прави вероятно място за първоначално установяване на неместни видове, казват учените.

Драматичното намаляване на антарктическия морски лед прави тези “рафтинг връзки“ особено тревожни. “Морският лед е много абразивен и затова действа като бариера за много неместни видове да се установят успешно в Антарктида“, каза научният ръководител на изследването Хана Доусън.

“Ако трендът за намаляване на морския лед в Антарктика продължи, тогава живите същества, плаващи на повърхността или прикрепени към плаващи предмети, биха могли по-лесно да колонизират континента, което може да има голямо въздействие върху екосистемите в него“, обобщават изследователите. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase