Снимка: Pixabay

Учени от Тропическата ботаническа градина в Сишуанбанна към Китайската академия на науките са открили нов вид иглолистни храсти в Югозападен Китай, чийто екстракт е доказано ефективен при лечението на болестта на Алцхаймер, предаде Синхуа.

Новият вид, наречен Huperzia crassifolia, е открит по време на инвентаризация на медицински растения в югозападната китайска провинция Гуейчжоу. Лю Хунмей, изследовател от Тропическата ботаническа градина в Сишуанбанна смята, че Huperzia расте главно в умерените и бореалните климатични зони.

“Новооткритият вид Huperzia crassifolia е сухоземен иглолистен храст. Той може лесно да се различи по по-дебелата си структура и кръглоланцетните си иглички”, каза Лю. Според него е доказано, че Huperzia е много ефективен при лечението на болестта на Алцхаймер.

Ученият е на мнение, че новият вид расте само в Гуейчжоу, Хубей, Хунан и Чунцин в Китай и често пуска корени в богати на хумус почви в широколистни гори на височина от 1100 до 1900 метра над морското равнище.

“Ако хората познават лечебната ѝ стойност, Huperzia crassifolia може да бъде застрашена от прекомерно събиране. Предлагаме природозащитният ѝ статус да бъде определен като застрашен според категориите и критериите на Международния съюз за защита на природата (IUCN)“, казва Лю.

Резултатите са публикувани в научното списание PhytoKeys. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase