Снимка: Bulgaria ON AIR

17 ученици спечелиха медали и призови места от състезания по математика, които се проведоха в Сеул и Куала Лумпур. Младите учени са премерили сили с още 1600 деца от цял свят.  
 
Зад успеха на децата стоят много решени задачи, търпение и силна воля. Това определено е успешна формула за златни и сребърни медали от големи състезания. За 120 минути участниците е трябвало да решат по 30 задачи с отворен отговор.

"Изисква се изключително много работа и изключително много труд за постигането на тези резултати. Времето е малко за тези задачи", каза златният медалист Радослав Балкански пред Bulgaria ON AIR.

"Не се чувстваш комфортно, когато решаваш теста и беше трудно. За първи път се явявам на това състезание и за първи път взимам медал", сподели другият сребърен медалист Преслав Ганев.

Подготовката на участниците се е провела в платформата на Asia Open и в Академията по математика в Стара Загора.

"Не са важни медалите, важно е човек да става по-добър и да се движи напред. Медалите са част от емоцията", подчерта математикът и основател на Фондация "Математика без граници" Любомир Любенов.

"Деца, вие постигнахте чудеса. Гордеем се изключително много с вас и с вашите учители, на които благодарим, защото знаем какъв труд са положили. Благодарим и на родителите, които са неотлъчно до вас", заяви зам.-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев за Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase