Снимка: WikiImages от Pixabay
fallback

Екип от американски учени и изследователи от Университета в Колодаро може би са открили причината, поради която водните запаси на планетата Венера са почти изчерпани. Изследването им е публикувано в списание “Нейчър”.

Според откритието им, първоначалните водни запаси на Венера са изчерпани в Космоса в резултат на взаимодействия между йони и свободни електрони в горните слоеве на нейната атмосфера.

Майкъл Чафин, който е един от изследователите, казва, че днес планетата има 100 хиляди пъти по-малко вода, отколкото на планетата Земя, въпреки подобните им размери и произход. “Ако нашата теория е вярна, тогава в атмосферата на Венера трябва да присъстват голям брой йони HCO+, които спомагат за бързото изпаряване на водата в космоса“, казва още Чафин.

Майкъл Чафин и колегите му стигат до това заключение чрез изучаване на химични реакции, включващи вода. Те протичат в атмосферата на Венера, състояща се от 96% въглероден диоксид и малко количество азот. Освен тези два газа присъстват и вода, въглероден оксид, водород, деутерий, както и различни съединения на сярата.

Екипът от учени е създал и компютърен модел на горните и долните слоеве на атмосферата на Венера и наблюдават взаимодействията на молекулите в тях. Резултатите показват, че HCO+ (йони, съставени от по един атом водород, въглерод и кислород), получени чрез реакции между вода и въглероден диоксид в долните слоеве на атмосферата на Венера, играят важна роля в изпарението на водата от Венера. Тъй като йоните HCO+ са много нестабилни, те лесно се разпадат на въглероден окис и водород, когато взаимодействат със свободни електрони, които присъстват в горната атмосфера на Венера. Полученият по този начин атомен водород лесно излита в космоса.

Изследователите се надяват, че в следващите мисии на Венера тяхната теория ще бъде изследвана, за да може да се направи сравнение миналото и сегашното ниво на изтичане на водород от атмосферата на Венера. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 3 седмици

Каква вода при 500 градуса тепература

13

Хасковски токать

преди 3 седмици

Вода няма, ама водка....Гьотуре

12

Анонимен

преди 3 седмици

Да вярваш на "учен" е като да вярваш на синоптик.

fallback