Снимка БГНЕС, архив

Изследователи от американската Националната администрация за океаните и атмосферата и от НАСА предложиха нов начин за охлаждане на земната атмосфера в борбата срещу глобалното затопляне. Резултатите от изследването са публикувани в списание Science Advances.

Учените смятат, че инжектирането на частици, които представляват зародиш на ледените кристали, в горните слоеве на атмосферата ще направи слоевете по-малко влажни, което ще неутрализира част от ефекта от затоплянето на Земята. Това ще се извърши с помощта на самолети на височина от 17 километра, точно под стратосферата, където въздухът бавно се издига. Попадайки във влажни слоеве, те предизвикват кондензация на парата и превръщането й в лед, което дехидратира стратосферата.

Все още обаче няма работещи методи за инжектиране, отбелязват изследователите. Освен това, дори при инжектиране на два тона на седмица, този подход ще премахне достатъчно водна пара, за да намали само малко количество нагряване, около 5% от общото въглеродно затопляне от изгарянето на изкопаеми горива.

Следователно не трябва да се използва като алтернатива за намаляване на замърсяването. Целенасоченото изменение на атмосферата на Земята за справяне с изменението на климата вероятно ще създаде каскада от нови проблеми, казват климатолозите. Следователно най-разумният подход е да се намалят самите въглеродни емисии. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase