Снимка: архив, БГНЕС

На 4 май 2022 г. спускаемият апарат "ИнСайт" на НАСА регистрира най-мощния трус на Марс. С магнитуд 4,7 марсотресението беше доста скромно според земните стандарти, но силно за нашия планетарен съсед, предаде Ройтерс.

Имайки предвид, че на Марс липсва геоложкият процес, наречен тектоника на плочите, който предизвиква земетресения на нашата планета, учените допуснаха, че причина за марсотресението е удар на метеорит.

Търсенето на ударен (импактен) кратер обаче не даде резултат, което накара учените да заключат, че трусът на Марс е предизвикан от тектонична активност - тътен във вътрешността на планетата. Събитието им предостави възможност да задълбочат разбирането си за това какво кара Червената планета да се "тресе".

"Стигнахме до заключението, че най-мощното марсотресение, регистрирано от "ИнСайт", е било тектонично, а не в резултат на удар. Това е важно, тъй като показва, че разломите на Марс могат да станат места за възникване на силни трусове", казва планетологът Бен Фернандо от Оксфордския университет в Англия, водещ автор на изследване, публикувано в сп. "Джиофизикъл рисърч летърс" (Geophysical Research Letters). "Наистина смятахме, че трусът може да е вследствие на удар", допълва ученият.

"Това представлява значителна стъпка напред в разбирането ни за марсианската сеизмична активност и ни приближава към по-доброто разгадаване на тектоничните процеси на планетата", допълва планетологът от лондонския Импириъл колидж и съавтор на изследването Константинос Хараламбос.

Кората на Земята - нейният най-външен слой, е разделена на огромни плочи, които непрекъснато се изместват, предизвиквайки земетресения. Марсианската кора представлява една-единствена плътна плоча. Това обаче не означава, че на "марсианския фронт" всичко е спокойно.

"На Марс все още има разломи, които са активни и могат да предизвикат трусове", казва Фернандо.

Мощното марсотресение с магнитуд 4,7 e регистрирано в южното полукълбо на Марс, на около 2000 километра югоизточно от местоположението на "ИнСайт". Учените смятат, че то може да е възникнало на няколко десетки километра под повърхността.

Изследователите допълват, че са свързвали повечето регистрирани марсотресения с друг регион на Червената планета и произходът на мощния трус ги е озадачил. Причината е, че  никакви забележими характеристики на повърхността не сочат като вероятна причина протичащи тектонски процеси, особено такива, които биха предизвикали толкова силен трус.

Освободената от него енергия надвишава кумулативната енергия от всички останали марсотресения, регистрирани от "ИнСайт", отбелязват учените.

С оглед на бъдещи човешки мисии до Марс, по-доброто разбиране на сеизмичната активност на Червената планета е жизненоважно. "На Земята подобен трус би счупил прозорци, разклатил рафтове и т.н., но не би срутил къщата", казва Бен Фернандо.

"Всяко сеизмично събитие, засечено от "ИнСайт", е ценно парче от пъзела. Това конкретно събитие обаче играе решаваща роля в разкриването на геоложката история на Червената планета, хвърляйки светлина върху нейната вътрешност и еволюция", отбелязва Хараламбос.

"Освен това то дава съществена представа за разпределението на сеизмичната активност на Марс, което е жизненоважен фактор за планирането на бъдещи човешки мисии до планетата", допълва ученият.

НАСА пенсионира "ИнСайт" през 2022 г. след четири години работа. Сеизмометърът на космическия апарат регистрира общо 1319 марсотресения.
(БТА, Елена Христова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase