Снимка БГНЕС, архив

С две изобретения България е на прага да стане световен лидер в предизвестяването на земетресения, свлачища и срутища и в безболезнените гинекологични операции, съобщава БТА, като се позовава на проф. д-р Сия Лозанова.

Проф. Лозанова работи активно в момента по двете направления.

В роботизираната минимално инвазивна хирургия на детеродните органи става дума за роботизирани системи с изкуствен интелект. Досега при отстраняването на тумор в матката тя се запълва с въглероден диоксид при ниско налягане, за да има добра видимост на подлежащата на отстраняване малформация. Проблемът обаче се появява след това - в органа средата е водна, а въглеродният диоксид влиза в реакция с водата и предизвиква т.нар. ефект на лимонадата и това предизвиква силна болка. Решението на проблема идва с откритието, че въглеродният диоксид може да бъде заменен с газообразен хелий, който химически и биологично е неактивен и с него по време на операцията ще се запълва матката. Така се решават проблемите с нетърпимите болки.

Проф. Лозанова казва, че всеки момент се очаква получаването на патента и приложението му ще е в роботизираната хирургия за целите на гинекологията. До година и половина-две изобретението ще започне ефективно да се прилага.

Друго направление, по което проф. Лозанова работи, е свързано с откритието, че скалните и бетонните структури при налягане изпускат в пространството микрочастици, като колкото по-висока е деформацията, толкова повече са тези микрофракции. Преди макроразрушението на скалните и бетонните структури концентрацията на генерираните микрофракции драстично нараства. Този ефект е бил предпоставка да се конструират иновативни роботизирани платформи, устройства и технологии от ново поколение.

По този начин постоянният мониторинг за микрочастиците служи за оповестяване и прогнозиране на предаварийни и аварийни прояви в критичната инфраструктура. Приложението е в областта на минната промишленост, в сеизмично активните райони, строителството, своевременното предотвратяване на свлачищата и срутищата. Проф. Лозанова каза, че са подадени повече от десет заявки за патенти за изобретения, свързани с това откритие. Най-широк отзвук получава възможността да се прогнозират сеизмични процеси, което ще стане чрез специално устройство. То ще предава критичните данни до съответните контролни центрове в страната, които наблюдават тези процеси.

До две години се очаква да бъде създаден прототип на устройство, което може да се монтира в сондажи в тектонските плочи в сеизмично активните региони, мостовете, виадуктите, язовирните стени, в големи енергийни съоръжения, в строителството - за контрол на устойчивостта на високите сгради и за своевременно установяване на предразрушителните състояния, както и при свлачища и срутища. Планира се инвеститори да са български компании от областта на машиностроенето и електрониката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase