Снимка МОН
fallback

Ученикът от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" Георги Пашалиев постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект, съобщиха от МОН.

Миналото лято младежът, който през тази година ще бъде в 12 клас, е стажант в един от най-добрите университети в света - ETH в Цюрих. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, който от тази година е изследовател в INSAIT, проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института Макс-Планк. Темата на стажа е разработване на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство между швейцарското висше училище и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София.

Преди дни идва и първата голяма новина, свързана с младежа. След усилена работа, започнала през лятото на 2022 г., ученикът записва името си сред авторите на NeurIPS - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 измежду всички сфери на науката. Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази сфера.

За да може повече български деца да имат същата уникална възможност като Георги, и то в България, INSAIT разработва собствена програма, която дава възможност на най-добрите български ученици да участват в научни изследвания на световно ниво в София. Програмата носи името STARS, съкратено от английски: Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students. Програмата е уникална, тъй като в продължение на 8-10 седмици учениците не само работят рамо до рамо с реномирани учени по едни от най-актуалните теми в изкуствения интелект, но и активно участват във всички дискусии в инстутита.

Програмата стартира това лято в София и заедно с Георги работят още 3-ма младежи, всеки от които показва огромен потенциал за развитие. Сред тях са Мария Дренчева от Софийската математическа гимназия, Рени Паскалева от Първа частна математическа гимназия и Теодора Тодорова от Математическата гимназия в Бургас. През 2024 г. научната организация планира да открие нови 10 места за кандидатстване.

Освен STARS, в България има и други установени програми за ученици и развиване на таланти - като ученическия институт по математика и информатика УчИМИ и Лятната Изследователска Школа (ЛИШ) към Института по математика и информатика, Българска академия на науките (ИМИ-БАН).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 месеца

Ами анонимен, и твойте деца да са учили место да шмъркат райски газ. Иначе да, тия ИИ са кофти нещо конкретно заради управляващите ги хора, а не толкова заради самите себе си.

21

R

преди 7 месеца

Браво успех. Квантов AI от космоса ще дава инструкции на саморегулиращи се нации ,ако има противоречия дори на най ниски ниво AI го решава по най бързият начин

20

Анонимен

преди 7 месеца

Супееер ся ше прави кинти минтиио ше ви нареждааа ше кара бентлии ментлии ... Па ваште деца ша папа хуркатааа ахаххахах

fallback