Снимка БГНЕС, архив

"Путинизмът няма да надживее Путин", казва известният американски философ и политикономист с либерални възгледи Франсис Фукуяма в интервю пред украинския тв водещ Дмитрий Гордон.

Фукуяма е професор в Станфорд, стана прочут с труда си "Краят на историята и последният човек" (1992 г.).

На въпрос вижда ли се краят на историята на Путин, Фукуяма отговаря:  "Опасно е да се разсъждава за каквито и да е краткосрочни събития в Русия. Не бива да се разчита на краха на Путин в близко време, но смятам, че системата му на управление е слаба. Той взриви властта си и затова не смятам, че путинизмът ще оцелее и няма да надживее смъртта на самия Путин", цитира "Сега".

"Може ли Русия да се разпадне за ден, както изненадващо за Запада се случи едно време със Съветския съюз ", пита Гордон.  "Такива уж могъщи държави са всъщност много крехки. Русия има много слаби места и счупването може да стане, когато центърът отслабне. Руските региони ще започнат да се движат в различни посоки и ще има голямо вътрешно напрежение. Китай и Русия не са истински приятели. Китайците претендират за част от руската територия. И рухването може да стане във всеки момент в бъдещето, когато руската власт се дискредитира достатъчно. Този процес е започнал вече", отговаря Фукуяма.

"Не съм футуролог, за да кажа как и кога ще свърши войната между Русия и Украйна. Смятам, че украинската армия ще пробие руската отбрана в южната част на Украйна. Това ще стане скоро. Когато това се случи, когато Крим бъде освободен или обкръжен, което ще направи по-нататъшното руско присъствие нежизнеспособно, тогава ще се отвори пътят към политическо регулиране на конфликта".

Прогнозата на Фукуяма за бъдещето на човечеството, е, "че стигнахме исторически прогрес с всички онези институти, които създадохме за бърза реакция на конфликти. Така възниква след Втората световна война и Европейският съюз, който промени ситуацията в Европа към по-добро. Днес е невъзможно да си представим война между Франция и Германия. Мисля, че с времето се учим. Процесът никога не върви в права линия. Има възходи и падения. Формулата на щастието на отделно взетия човек и човечеството като цяло  е в това да се уважава човешкото достойнство. Има няколко равнища – правителствата трябва да уважават човека от гледна точка на защитата на неговите права, обществото трябва да уважава човека и да се отнася към него като към равен. Когато това е факт, се създава основата за самоуважението и това дава възможност на хората да постигат нещо в света. Това е фундаментът за благополучен живот".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase