Снимка: БГНЕС

Японецът Сюкуро Манабе и германецът Клаус Хаселман и италианецът Джорджо Паризи си поделят тазгодишната Нобелова награда за физика за "новаторски принос към разбирането ни на сложни физични системи", съобщава сайтът на Нобеловата фондация.

Деветдесетгодишният Манабе и 89-годишният Хаселман си поделят половината награда за "физическо моделиране на климата на Земята, количествена оценка на променливостта и надеждно прогнозиране на глобалното затопляне".

Кралската шведска академия на науките присъжда другата половина от наградата на 73-годишния Паризи за "откриване на взаимодействието на безпорядък и колебания във физични системи от атомни до планетарни мащаби".

Тримата тазгодишни лауреати получават Нобеловата награда за физика за изследванията си на хаотични и очевидно случайни явления.

Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман полагат основите на познанията ни за климата на Земята и как човечеството влияе върху него.

Джорджо Паризи получава признание за революционния си принос към Теорията на неуредените материали и случайните процеси.

Отличените тази година открития показват, че познанията ни за климата се опират на солидна научна основа, базирана на строг анализ на наблюденията. Тримата лауреати са допринесли за придобиването на по-задълбочен поглед върху свойствата и еволюцията на сложните физични системи, казва Торс Ханс Хансон, председател на Нобеловия комитет по физика.

Сюкуро Манабе е роден през 1931 г. в Шингу, Япония. Има диплома от Токийския университет. Понастоящем работи в Принстънския университет, САЩ.

Клаус Хаселман е роден през 1931 г. в Хамбург, Германия. През 1957 г. се дипломира в университета на Гьотинген. Хаселман е професор в Института "Макс Планк" за метеорология.

Джорджо Паризи е роден през 1948 г. в Рим, Италия. Дипломира се през 1970 г. в университета "Сапиенца" и понастоящем е професор в него.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase