Снимка: Pixabey
fallback

Резистентността срещу антибактериални препарати застрашава съвременния свят, тъй като препятства борбата с разпространението на други инфекции. Такива опасения изрази представителят на СЗО в Русия Мелита Вуйнович, цитирана от агенция ТАСС и БГНЕС.

Заради активното използване на антибиотици от пациенти с коронавирус, резистентността спрямо тях в света се е увеличила.

Трябва да се проведат научни изследвания, за да се помогне на света да се бори с тази епидемия, да се разработи гъвкав подход и да се облекчи борбата с бъдещите епидемии, заяви тя.

Според Вуйнович, резистентността към антибактериални препарати застрашава съвременния свят, тъй като пречи на борбата с разпространението на други инфекции.

Основната цел на представителствата на СЗО в отделните държави е да информират населението относно антибиотичната резистентност. Тази тема е в центъра на вниманието на лидерите на държавите, а експертите следва да координират усилията си за прекратяване на разпространението на тази резистентност към препарати, каза още Вуйнович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

до 7

преди 3 години

какво ядеш е все тая, те бактериите са резистенти, така, че мантрата ям чисто месо и не пия антибиотици не важи

18

Анонимен

преди 3 години

Не искаъе пренаписване на.генома ... ХАК ДА ВИЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ

17

Микробиолог

преди 3 години

Пият ги заради вторичните бактериални инфекции. А и да, ние самите ставаме резистентни, защото резистентността се предава от нашата собствена микрофлора, към настъпващите бактерии чрез свободни плазмидни ДНК молекули. Тоест резистената ни вече флора прави резистентни и нашите нападатели. Освен това резистентността е заразна също като инфекцията и се предава чрез бактерии получили вече тези плазмидни ДНК молекули по няколко начина.

fallback