Снимка: Pixabey

Резистентността срещу антибактериални препарати застрашава съвременния свят, тъй като препятства борбата с разпространението на други инфекции. Такива опасения изрази представителят на СЗО в Русия Мелита Вуйнович, цитирана от агенция ТАСС и БГНЕС.

Заради активното използване на антибиотици от пациенти с коронавирус, резистентността спрямо тях в света се е увеличила.

Трябва да се проведат научни изследвания, за да се помогне на света да се бори с тази епидемия, да се разработи гъвкав подход и да се облекчи борбата с бъдещите епидемии, заяви тя.

Според Вуйнович, резистентността към антибактериални препарати застрашава съвременния свят, тъй като пречи на борбата с разпространението на други инфекции.

Основната цел на представителствата на СЗО в отделните държави е да информират населението относно антибиотичната резистентност. Тази тема е в центъра на вниманието на лидерите на държавите, а експертите следва да координират усилията си за прекратяване на разпространението на тази резистентност към препарати, каза още Вуйнович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase